Politika 30.11.2021.

PREDSTAVLJEN NOVI POKRET: Igor Davidović o ciljevima Demokratskog centra

ČITANJE: 1 minuta

“Naše pravo je da ne ćutimo“, moto je novoosnovanog pokreta u Banjaluci, Demokratski centar, koji je danas predstavio svoje ciljeve.

Osnivač i predsjednik ovog pokreta, Igor Davidović tom prilikom je istakao da opstanak naroda na prostoru Republike Srpske zahtijeva zajednički iskorak svih generacija u “pravednije, zrelije i bogatije društvo dostojanstvenih ljudi”, piše Srpskainfo.

– Na urušenu političku scenu naše Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, treba izvesti ljude provjerenih stručnih sposobnosti i moralnog kredibiliteta. Novi okvir političkog djelovanja jeste afirmacija političke kulture i prakse pristojnog delanja, radi vraćanja povjerenja građana u politiku i političare. Promjene su neophodne, a misija „Demokratskog centra“ je da tim promjenama na političkoj sceni upravljaju novi ljudi, posvećeni iskorjenjivanju sveprisutne korupcije – poručio je Davidović.

Cilj Demokratskog centra je, kaže on, vraćanje dostojanstva i ostvarenje zajedničkih, a ne pojedinačnih interesa.

– Institucije zakonodavne, sudske, izvršne vlasti i policije treba osloboditi političkog uticaja, naročito uticaja vladajuće stranke i vratiti im autoritet i dignitet slobodnih institucija u službi slobode i bezbjednosti naroda, a ne u funkciji zaštite povlaštenih pojedinaca i oligarhije. Sistemom kontrole tražiti odgovornost koja se istopila u pravnom, socijalnom, moralnom i izbornom sistemu. Pokušaćemo otvoriti zatvorena vrata – istakao je Davidović.

Javni prostor je, dodaje Davidović, ugrožen, a javna riječ je postala nepristojna i prijeteća.

– Takvim jezikom se ne može govoriti o narodu, dostojanstvu, pravdi, redu i zakonu – zaključio je Davidović.

(SB)

Oznake: Igor Davidović