Vijesti 26.12.2022.

Predstavljen novi prostor “Dentalne klinike” i savremena stomatološka oprema

ČITANJE: 2 minute

U “Dentalnu kliniku” Medicinskog fakultena Univerziteta u Banjaluci ove godine je ukupno investirano 1.800.000 KM, izjavio je danas dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji je predstavio novi prostor i stomatološku opremu u ovoj klinici.

Škrbić je rekao da je podignut jedan sprat u kojem su smještene učionice, predavaonice, amfiteatar, a da je donji dio rekonstruisan i pretvoren u dodatne ambulante u šta je uloženo 1,4 milion KM.

“Oko 700.000 KM je bilo naših sredstava /Medicinski fakultet/, a isto toliko je od Vlade Republike Srpske, dok je u savremenu stomatološku opremu i namještaj uloženo 400.000 KM”, rekao je Škrbić

Nabavljeno je devet savremenih stomatoloških stolica, komletna oralna hirurgija i nova sala za bolesti zuba.

“Ovaj prostor se koristi ne samo za naše studente, gdje oni vježbaju, već i za pacijente koje liječimo zahvaljujući ugovoru sa Fondom zdravstvenog osiguranja, tako da je veliko zadovoljstvo predstavljanja savremene opreme”, rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, “Dentalna klinika” raspolaže savremenom opremom, prostorom i vrhunskim školovanim kadrom, a novim prostorom i opremom je zaokružen dobar dio potreba posla.

“U ovom trenutku imamo oko 20 specijalizanata iz svih krajeva Republike Srpske i značajan broj iz Federacije BiH”, rekao je Škrbić.

Docent na Katedri za oralnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Saša Marin istakao je značaj nove opreme i za studente jer će moći vidjeti veći obim intervencija i za kliniku gdje će moći biti pružene još obimnije usluge, a smanjiće se gužve i čekanja.

Marin je rekao da “Dentalna klinika” prema smjenama ima od 15 do 20 pacijenata.

Student četvrte godine dentalne medicine Vanja Vučković rekla je da se u “Dentalnoj klinici” nude sve usluge protetike, restorativne stomatologije i oralne hirurgije.

“Sve usluge što se tiče studentskog rada su besplatne izuzev protetskih usluga, gdje se plaća protetski rad”, rekla je Vučković.

On je istakla da će nova sala mnogo značiti u budućem radu i usavršavanju studenata, te je pozvala građane koji imaju neki problem u vezi sa bilo kojom granom stomatologije da im se obrate na stranicama na “Fejsbuku” i “Instragramu” koja se zove “Stu-dent”.

“Dentalna klinika” ugostila je danas đake prvake osnovne škole “Montesori” radi promocije i očuvanja oralnog zdravlja djece.

(Srna)