Politika 19.10.2016.

Predstavljen plan: Šta sve ukida Igor Radojičić?

ČITANJE: 2 minute

“Centar za razvoj sela, Gradska razvojna agencija i Radnički univerzitet biće ukinuti ili potpuno drugačije organizovani”, poručuje novoizabrani gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Zbog prevelikih troškova i nedovoljne efikasnosti, nova vlast će reformisati rad gradske uprave i javnog sektora. Da li će biti otkaza, Radojičić nije precizirao.

“Biće preraspodjele među odjeljenjima i odsjecima. Mislim da je to kritična tačka broj jedan, odjeljenje za prostorno uređenje. Zatim drugo, po obimu posla, odjeljenje za stambeno-komunalne poslove koje će biti podijeljeno na dva odjeljenja, reorganizovano. Personalno, doći će do promjena, ne samo na nivou rukovodilaca, nego i na nižim nivoima”, kaže Igor Radojičić, najavljuje gradonačelnik Banjaluke.

U vođenju grada biće još promjena. Iako je bio najavljen i gradski menadžer, Radojičić poručuje da, što se njega tiče, Banjaluci nije potreban. Ko će biti na čelu odjeljenja, još nije poznato. Ono što se zna, poručuju SNSD-ovci, je da će ubuduće, koalicioni partneri morati bolje da sarađuju.

“Da smo mi zadržali pravo, a i koalicioni partneri zadržali pravo da iskomentarišu svaki prijedlog koji dođe sa naše strane, a isto tako i mi prijedlog koji dolazi sa njihove strane. Na takav način mi jedino možemo da funkcionišemo. A ne samo da kažemo da je određeni odsjek ili odjeljenje pripalo određenom koalicionom partneru, a da tu mi nemamo nikakvu odgovornost”, pojašnjava Srđan Amidžić, nosilac liste SNSD-a za Banjaluku.

Kao što su ranije najavili, SNSD će imati komotnu skupštinsku većinu u Banjaluci. Zajedno sa DNS-om, Socijalistima, Ujedinjenom Srpskom i odbornikom manjina, Sašom Čudićem, imaće 21 siguran glas.

Predsjednik Gradske skupštine ponovo će biti DNS-ovac, Budimir Balaban, dok će, uz Čudića, potpredsjednik najvjerovatnije biti socijalista, Milan Milaković. Radojičić poručuje da je razgovarao i sa opozicionim strankama koje su osvojile 10 mandata u banjalučkoj skupštini.

“Sve to završilo se na nekom telefonskom pozivu koji je došao iz kabineta gospodina Radojičića, tu ništa dalje nije ni išlo. Ja mislim da je to samo jedna formalnost kao takva”, otkriva Zoran Talić, odbornik PDP-a u Gradskog skupštini.
“Mi ćemo pokušati da sa novim gradonačelnikom napravimo jednu priču koja se zove konstruktivna opozicija, ukoliko naravno oni to budu htjeli. Ukoliko ne budu htjeli, mi znamo kako ćemo djelovati”, naveo je Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a u skupštini grada Banjaluka.
Gradska skupština trebalo bi da bude konstituisana početkom novembra. Prvi zadatak odbornika biće utvrđivanje budžeta za narednu godinu.

(ATV)