Vijesti 08.05.2020.

Predstavljen priručnik za liječenje infekcije COVID-19

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sa članovima ekspertske grupe za izradu smjernica za liječenje COVID – 19 infekcije.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, mjerama i aktivnostima koje su do sada preduzete, kao i planovima i aktivnostima u narednom periodu.

Članovi ekspertske grupe predstavili su priručnik za liječenje infekcije izazvane novim virusom korona, s naglaskom na organizaciju bolničkih službi u toku epidemije.

Ovim priručnikom je propisan način na koji direktori bolnica i načelnici klinika treba da organizuju svoj rad u toku epidemije, kao i sveobuhvatne preporuke i analize u vezi sa liječenjem infekcije izazvane novim virusom korona.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da je epidemija virusa korona ukazala na potrebu za jačanjem kapaciteta javnog zdravstva i u oblasti epidemiologije, s posebnom potrebom za većim brojem specijalizacija i epidemiologa.

Sa sastanku je kontatovano da struka prati stanje i relevantne informacije u vezi sa dijagnostikom, procedurama i lijekovima koje se koriste u liječenju bolesti izazvalih virusom korona.

Istaknuto je da je bolnička apoteka na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske dobro snabdjevena, te da osoblje apoteke proizvodi dezinfekciona sredstva namijenjena za bolnice i javne ustanove.

Na sastanku je razgovarano i o brzim dijagnostičkim testovima na virus korona, koji će omogućiti brže dobijanje rezultata u dijagnostici virusa korona.

Ekspertsku grupu za izradu smjernica za liječenje COVID – 19 infekcije čine dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci i specijalista kliničke farmakologije Ranko Škrbić, specijalista infektologije Antonija Verhaz, supspecijalista intenzivne terapije Peđa Kovačević, specijalista kliničke mikrobiologije Maja Travar, specijalista kliničke farmacije Tijana Kovačević, zatim specijalista pulmolog intenzivista Ognjen Gajić sa „Majo Klinik“ iz Minesote, Mijomir Pelemiš specijalista infektologije i kliničke farmakologije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista radiologije Saša Vujnović, te epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.