Vijesti 17.05.2017.

Predstavljen program građanske spremnosti za odbranu od poplava

ČITANJE: 2 minute

Na Trgu Krajine danas je obilježena godišnjica kada su Banju Luku i druge gradove u RS pogodile nezapamćene poplave. Ovom prilikom, predstavljen je projekat FloodLife – program građanske spremnosti za odbranu od poplava, kojeg finansira Evropska unija.

Sugrađanima su podijeljeni materijal o poplavama i promovisana upotreba informacionih tehnologija, organizovanost građana i volonterizam u slučaju prirodnih nepogoda.

Značaj podizanja svijesti građana o opasnostima od poplava, o ranom upozoravanju i reagovanju, zaštiti života i imovine prepoznao je i Grad Banja Luka koji se aktivno uključio u razvoj projekta. Osim Banje Luke, projekat obuhvata opštine Prijedor, Čelinac i Oštru Luku.

-Ovaj projekat ima podršku Grada Banja Luka, ali smo zatražili od implementatora projekta da razmotre mogućnost da se u njega, pored civilne inicijative, uključi i Civilna zaštita, čime bi on dobio na širini. Nama bi to koristilo jer bi putem aplikacije u vanrednim situacijama mogli dobiti značajne informacije, kao što su lokacija ugoroženih osoba ili pozicija na kojoj se nalaze naši pripadnici i slično – istakli su u Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka.

Inače, projekat FloodLife provode nevladine organizacije Egzit centar iz Banjaluke i Rafting klub „Kanjon“, u partnerstvu sa pomenutim lokalnim zajednicama, Republičkim hidrometeorološkim zavodom i Republičkom upravom civilne zaštite.

Kako su saopštili iz organizacija koje realizuju projekat – građani će na usluzi imati specijalizovani internet portal poplave.org, te besplatnu android mobilnu aplikaciju koja će građanima omogućiti provjeru rizika od poplava, informacije o vodostajima, dobijanje zvaničnih upozorenja, lociranje osoba, komunikaciju sa civilnom zaštitom, volontiranje i pravovremeno informisanje.

Istakli su da je cilj projekta jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u Republici Srpskoj u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.