Vijesti 19.04.2017.

Predstavljen Tim za pripremu i učešće u programu „Evropska prijestonica kulture 2024. godine“

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Igor Radojičić predstavio je danas Tim za pripremu i učešće u programu „Evropska prijestonica kulture 2024. godine“, čiji je primarni zadatak da rade na pripremi aplikacije Banje Luke za projekat „Evropska prijestonica kulture 2024. godine“.

Tim čini sedam mladih Banjalučana, i to Marko Bilbija (šef Tima) i članovi: Monika Ponjavić, Dijana Grbić, Sarita Vujković, Zoran Galić, Mladen Banjac i Sonja Đurić.

-Važan dio tog posla je priprema gradske strategije kulture, koja je preduslov  za učešće u ovom poslu i za aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao – riječ je ozbiljnom poslu, i Tim će prvo uraditi analizu ukupne kulturne scene u Banjoj Luci, svih institucija i manifestacija.

-Na baze te analitike, pripremićemo određene prijedloge, doći zajedno do strategije razvoja kulture grada Banje Luke, do aplikacije Banje Luke za evropsku prijestonicu kulture i onda, pod pretpostavkom da naša aplikacija bude prihvaćena slijedi čitav niz zadataka na implementaciji strategije i na razvoju kulture – objasnio je gradonačelnik slijed događaja u procesu apliciranja za „Evropsku prijestonicu kulture“.

Prema njegovim riječima, cilj nije samo evropska prijestonica kulture 2024. godine, već je cilj podizanje nivoa kulturnih događaja i manifestacija, te institucija na jedan viši nivo koji Banja Luka zaslužuje kao glavni grad Republike Srpske i kao, ono što želimo da bude – regionalni centar.

-Veliku pomoć i podršku očekujemo od naših prijatelja iz Novog Sada, koji je dobio titulu evropske prijestonice kulture 2021. godine – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Šef Tima za pripremu i učešće u programu „Evropska prijestonica kulture 2024. godine“, Marko Bilbija kazao je da Tim čine ljudi koji su već godinama u kulturi i koji imaju iskustva sa radom na kulturnim projektima i na sličnim aktivnostima.

-Očekuje nas dosta rada. Imamo veliki entuzijazam i ozbiljno smo shvatili naše zadatke i započeli rad na ovom projektu. Za početak, naš rad biće usmjeren ka izradi strategije kulture grada Banje Luke – rekao je Bilbija.

On je kazao da se aplikacija sastoji iz tri faze, i to prve koja podrazumijeva prikupljanje podataka i izradu strategije kulture, druga – izrada preliminarne aplikacije i treća faza je konačna aplikacija.

-U narednih godinu dana očekuju nas prva i druga faza, u kojima će Tim komunicirati sa svim kulturnim akterima u Banjoj Luci, dok će se rad nastaviti kroz formiranje projektnih ideja i koncepta projekta Banje Luke kao prijestonice kulture – zaključio je Bilbija.

Podsjećamo da je Skupština Grada u decembru prošle godine donijela odluku da Banja Luka uđe u proces kandidature. Gradonačelnik Igor Radojičić je, uz ovaj Tim, ranije formirao i Savjet od oko 35 kulturnih radnika, koji ima savjetodavnu ulogu u ovom procesu apliciranja.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banje Luke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.