Vijesti 12.08.2016.

Predstavljen zavod za kliničku patologiju

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske redovno organizuje konferencije i informiše javnost o svom radu. Ovaj put su predstavili Zavod za kliničku patologiju i objasnili čime se ustvari patolozi bave.

Konačna dijagnoza ni jedne bolesti nije moguća bez patologa. Tako pričaju doktori patolozi Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, koji su kroz svoje izlaganje htjeli javnost više informisati osvom poslu. Malo ko, rekli su stručnjaci, zna da je patologija osnovna grana medicine na kojoj se temelje i onkologija i hirurgija. Nakon što postoji sumnja ili se otkrije neko oboljenje, uzorak tkiva, a nekada i kompletan organ se šalje patologu.Kroz detaljne analize u labaratoriji na osnovnu uzorka utvrđuju da li postoji tumor i koliko je opasan. Svojim radom utiču i na operaciju pacijenta, jer nekada dalji tok operacije zavisi od patološkog nalaza koji bude gotov i za vrijeme trajanja operacije.

– Patolog postavlja poslednji dijagnozu i to je definitivna dijagnoza. Svi smo mi pomalo u strahu kada osjetimo neku kvržicu ili primjetimo neku promjenu na sebi. Prvo što nam padne na pamet je da ne daj Bože nije rak. Mi radimo standardne histopatološke analize, to je nekada i cijeli organ, više organa i tako dalje – rekla je načelnik Zavoda za patologiju Svetlana Tomašević Pavlović.

Često se patologija u javnosti vezuje samo za obdukciju. Iako patolozi obavljaju i obdukciju, njihova uloga je znatno veća. Specifičnost Zavoda za kliničku patologiju je i primjena molekularne analize. Tako se za sve pacijente kod kojih se otkrije postojanje mutacija u tumoru , može pristupiti individualnom liječenju. Ova analiza je jedina takva u Bosni i Hercegovini, a dnevno se u labaratoriju uputu i po 12 uzoraka.Radi se za pacijente oboljele od karcinoma pluća i kože.

– Mogu biti slobodna da kažem da smo jedinstveni u Bosni i Hercegovini sa ovim testiranjem. Tako da od preko 700 testiranih pacijenata,više od dvije trećine su pacijenti iz Federacije. Sredinom 2014 godine smo uveli i novu uslugu, a to je otkrivanje gensih mutacija i to radimo kod pacijenata oboljelih od metastazskog melanoma kože – istakla je inženjer biologije u Zavodu za patologiju Gordana Vučić.

Iako Zavod za kliničku patologiju radi sa savremenom opremom, probleme imaju sa prostorom. Do 2018. završetkom radova na Sjevernom krilu očekuju da će se ovo odjeljenje preseliti upravo tu. Trenutno se u Banjaluci nalazi 8 patologa, ali to nije dovoljno i potreba za ovim kadrom je velika.

(Srpskacafe.com)