Vijesti 26.02.2021.

Predstavljena brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu

ČITANJE: 1 minuta

Promocija brošure pod nazivom “Modeli podrške i tretmana za žene u postpartalnom periodu” održana je danas u Banjaluci, u organizaciji Centra za edukacju u promociju zdravog života „EKO-EHO“ Banjaluka.

Ovaj priručnik nastao je kao rezultat jednogodišnjeg projekta čiji je cilj pružanje psihološke pomoći ženama u postporođajnom periodu, a iza svega stoji pomenuto banjalučko Udruženje “EKO-EHO”.

Publikacija obuhvata osnovne informacije o reproduktivnom mentalnom zdravlju, tretmanu postporođajne depresije, primjere dobre prakse u nefarmakološkom tretmanu žena u postporođajnom period, te iskustva majki koje su doživjele neke od psiholoških smetnji u ovom osjetljivom životnom razdoblju.

Tatjana Preradović Sjenica, autorka brošure, psiholog i psihoterapeut, u svom izlaganju na promociji podsjetila je da je mnogo stigme i pogrešnih uvjerenja u društvu kada je riječ o postporođajnoj depresiji.

“Upravo zbog brojnih predrasuda mnoge žene nikada ne potraže pomoć, a to dovodi do trajnih posljedica po zdravlje i majke i djeteta. Jedna od pet žena će doživjeti promjene u domenu mentalnog zdravlja u perinatalnom periodu”, ističe autorka.

Inače, istraživanje sprovedeno u banjalučkim zdravstvenim ustanovama pokazalo je da je skoro 20% majki u riziku od postporođajne depresije, što se podudara sa globalnim pokazateljima.

“Osim u zdravstvenim ustanovama gdje smo vršili probni skrining mentalnog zdravlja žena u perinatalnom periodu, takođe smo proveli i online istraživanje u kojem su učestvovale žene iz cijele BiH, a ti rezultati još više zabrinjavaju”, naveli su iz Udruženja “EKO-EHO”.

Izrada brošure koja je danas promovisana podržana je kroz Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švajcarske, a provodi “Asocijacija XY”, u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravlja.

(E.M)