Predstavnici auto-moto sporta ne daju da put zbriše stazu za trke u Zalužanima

zaluzani

Na Automotodromu u Zalužanima danas su žestoko raspravljali predstavnici auto-moto sporta iz Banjaluke, Laktaša i Gradiške, koji nisu dozvolili da staza na kojoj vježbaju bude pretvoren u put kojim će se kretati lokalno stanovništvo, te su počupali saobraćajnu signalizaciju koja je postavljena na stazi prije nekoliko dana.

Problem je nastao kada su počeli radovi na izgradnji puta preko dijela auto-moto staze, a put bi vodio prema obližnjem naselju Jablan, opština Laktaši. U petak je na tom mjestu bila prisutna i policija kako ne bi došlo do sukoba.

-Staza je još u vlasništvu Oružanih snaga BiH, a mi smo je dobili na korištenje. To je jedina auto-moto staza u BiH, a druga u bivšoj SFRJ, gdje se izvode sve sportske manifestacije tog tipa. I ove godine imamo u planu treninge i takmičenja i niko nema pravo da nam onemogući takmičenja- kazao je Duško Drljača, predsjednik Moto-kluba “Maršal”.

Prema njegovim riječima, i predstavnici Oružanih snaga BiH izašli su na teren i upoznati su sa pokušajima da se staza presiječe kako bi lokalno stanovništvo skratilo put u dužini oko tri kilometra.

Kako ističe, inspektori iz Laktaša prije nekoliko dana postavili su saobraćajnu signalizaciju i započeli radove, a za to, kako tvrdi, nisu imali nalog. Ekipa “Nezavisnih” na terenu u petak nije zatekla nikog od predstavnika opštine Laktaši, već mještane i predstavnike auto-moto sporta, koji su žustro polemisali o tome ko ima veće pravo na korištenje staze.

Mirko Sukara, mještanin naselja Jablan, kaže da mještani moraju obilaziti tri kilometra da bi došli do Banjaluke, a prelazak preko Automotodroma u vrijeme kada se ne održavaju vježbe znatno bi im skratio put.

-U tom naselju ima 400 domaćinstava, a mi bismo pravili šest kilometara manje kada idemo u Banjaluku i nazad. Rečeno nam je da je staza pripala opštini Laktaši i da će nam izaći u susret, tako što će nam dozvoliti prelazak- naglasio je Sukara.

Predstavnici i simpatizeri auto-moto sporta kategorično su stali u zaštitu staze, a kako ističu, spremni su pokrenuti i krivični postupak protiv odgovornih za ulazak u posjed Automotodroma.

U vezi sa ovim problemom, kontaktirali smo predstavnike opšine Laktaši kako bismo od njih dobili više informacija o vlasništvu sporne staze, međutim nismo uspjeli dobiti nikakvu povratnu informaciju.

-Načelnik je trenutno na putu, a niko osim njega ne može dati informacije u vezi s tim- istakla je u petak Aleksandra Mrdak, portparol opštine Laktaši.

(NN)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum