Magazin 04.05.2019.

Predstavnici Banjalučkog studentskog pozorišta u Moskvi

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Banjalučkog studentskog pozorišta, koji borave u Moskvi, razgovarali su sa predstavnicima kulturnih i obrazovnih institucija o kulturnoj saradnji i razmjeni pozorišnih sadržaja između Republike Srpske i Rusije.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić i urednik festivalske edicije “Kestenburga” Neda Simić Žerajić nalaze se u posjeti Moskvi od 30. aprila na poziv Moskovskog kluba za podršku i razvoj koji djeluje kao organizaciona jedinica Srpsko-ruskog prijateljstva “Bratstvo” u Moskvi.

Delegacija iz Banjaluke razgovarala je sa predstavnikom Moskovskog kluba Zvjezdanom Kunićem o jačanju srpsko-ruskih veza u oblasti studentskih pozorišta, saopšteno je iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

“Ideja nam je da sa Srpsko-ruskim prijateljstvom u koprodukciji uradimo predstavu o životu Jesenjina. Smatramo da bi bila jednako gledana i zanimljiva pozorišnoj publici i u Republici Srpskoj i u Rusiji”, navela je Vojvodićeva.

Žerajićeva je istakla da je zainteresovanost studentskih pozorišta iz cijelog svijeta ovaj međunarodni festival, koji će biti održan u novembru, premašila sva očekivanja.

“Sve je više kvalitetnih i priznatih glumaca i reditelja koji znaju za naš festival i žele da razmjenjuju s nama kreativne ideje”, rekla je Žerajićeva.

Kunić je istakao da će se Srpsko-rusko prijateljstvo “Bratstvo” veoma rado odazvati pozivima Banjalučkog studentskog pozorišta i direkcije “Kestenburga”.

Moskovski klub za podršku i razvoj najvećim dijelom čine studenti koji su došli iz Srbije i Republike Srpske na studije u Rusiju.

Podršku odlasku Banjalučkog studentskog pozorišta u Moskvu pružili su predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Moskvi.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović istakao je da su članovi Banjalučkog studentskog pozorišta ambasadori kulture Republike Srpske i da će ovo predstavništvo i ubuduće podržavati i koordinisati kulturnu saradnju Studentskog pozorišta sa kulturnim ustanovama iz Moskve i Sankt Peterburga.

“Sa velikim zanimanjem pratim rad Banjalučkog studentskog pozorišta i podržavam sve njihove aktivnosti. Oni su se svojim kvalitetom izborili i za učešće na `Zlatnom vitezu` gdje su osvojili nagrade. Festival `Kestenburg`, koji organizuju, upisao se na svjetsku kulturnu mapu”, rekao je Perović.

Ovo je treća posjeta predstavnika Banjalučkog studentskog pozorišta Moskvi nakon uspješnog učešća na festivalu “Zlatni vitez” i na 13. Kongresu međunarodne pozorišne asocijacije AITU-a, što upućuje na jasnu opredeljenost ovog pozorišta ka jačem okupljanju studenata Srpske i Rusije.