Biznis 16.09.2021.

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske prisustvovali konferenciji “Dijalog o održivosti Zapadnog Balkana”

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske nedavno su boravili u Vrdniku, u Srbiji, gdje su prisustvovali konferenciji „Dijalog o održivosti Zapadnog Balkana“.

Program se sastojao od četiri dijela, a na konferenciji se govorilo o klimatskim promjenama, kao i posljedicama koje klimatske promene ostavljaju najvise u dijelu poljoprivrede, ali i u svim ostalim privrednim granama.

Pored predstavnika Garantnog fonda Republike Srpske  konferenciji su prisustvovali i Igor Mirović, predsjednik Vlade AP Vojvodine, Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Javier Manzanares ispred Zelenog klimatskog fonda, Goran Janjić, šef Održivog dijaloga Zapadnog Balkana,- Sasja Beslik, head of Sustainable Finance Managing Director, Bank J.Safra Sarasin Ltd.,Alessandro Bragonzi, Head of Regional Representation for Western Balkans, EIB;  Bodin Bulatović, IFC;  Natasha Kalauz , CEO WWF Adria; Laurent Babikian, Director-Capital Markets, CDP Europe; Giorgio Marchegiani, CEO DDOR Novi Sad Gruppo Unipol;  Udo Eichlinger CEO-Simens Serbia; Dragan Stokić, CEO-Atos SEE Country Group; Richard Betts, Director in Sustainabillity Services; Armida Hemeling, Chair, German RETech Partnership e.V. Goduni International Gmbh i Vincent Duijnhouwer, EBRD.

„Ovaj događaj je od izuzetne važnosti za našu buduću saradnju na nekim drugim projektima vezanim za klimatske promjene i smanjenje emisije štetnih gasova, koji su od izuzetne važnosti za Garantni fond RS, ali i za cijelu Republiku Srpsku“, poručili su iz Garantnog fonda Srpske, nakon konferencije.

Početni panel održan na temu „Zeleni voz napušta stanicu. Da li su se ekonomije Zapadnog Balkana ukrcale?“ istražio je razumijevanje nove globalne ekonomske i političke realnosti u zemljama Zapadnog Balkana i njihove spremnosti za promovisanje održivog razvoja uz očuvanje ograničenih prirodnih resursa.

Druga panel diskusija pokrenula je razgovor o novim temama i iskustvima u oblasti zelenih finansija, a zaključeno je da će sve finansijske institucije morati da uključe finansijske rizike i mogućnosti koje sa sobom nose klimatske promjene i drugi ekološki izazovi, kako bi se postigli ciljevi definisani Pariskim sporazumom i ambicije šireg okruženja Zapadnog Balkana.

Treća panel diskusija održana na temu „Nova korporativna svrha između profita i planetarnih granica“ istražila je nivo pripremljenosti korporativnog sektora zemalja Zapadnog Balkana, u donošenju odluka u vezi stvaranja vrijednosti na duže staze i upravljanja rizikom u kontekstu klimatskih promjena.

Pauzu između prvog i drugog panela predstavnici regionalnih fondova, institucija i kompanija iskoristili su za potpisivanje prijedloga inicijative za formiranje regionalnih klimatskih platformi “Western Balkans Green Navigator”.

U kontekstu tema konferencije da se klimatski izazovi rješavaju sinergijom privrednog sektora u regionu, preduzeća i institucija ovim činom iskazuju zainteresovanost za učešće u inicijativama.

(N.S)