Magazin 25.10.2018.

PREDSTAVNICI KONFUCIJEVOG INSTITUTA U POSJETI DNEVNOM CENTRU ZA STARIJE Banjalučki penzioneri vježbali taiđi

ČITANJE: 2 minute

Članovima banjalučkog Dnevnog centra za starije osobe prezentovana drevna kineska borilačka vještina taiđi… I veoma im se dopalo!

Predstavnici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci posjetili su 17. oktobra banjalučki Dnevni centar za stare osobe, sa ciljem da im se predstavi kineska vježba taiđi, kao i prednosti njegovog vježbanja na fizičko i mentalno zdravlje.

Profesorka Konfucijevog instituta Gao Jang objasnila je okupljenoj grupi starijih osoba, članovima ovog Dnevnog centra, da u Kini nije neobično vidjeti starije osobe kako vježbaju taiđi po gradskim parkovima i da tamo vlada mišljenje da je veoma važno redovno vježbati zbog blagodeti koje ono ima na fizičko i mentalno zdravlje ljudi.

Pozvala ih je da pokušaju zajedno sa njom da izvedu nekoliko pokreta i da sami osjete draži i efekte ove veoma korisne vježbe.

Tokom izvođenja karakterističnih pokreta taiđija uz umirujuću kinesku muziku u pozadini, Gao je objasnila da vježbanjem uz instruktora vremenom ojačaju svi mišići, a da se postiže i unutrašnji mir i um i tijelo se polako oslobađaju svakodnevnog stresa i pritisaka.

Članovima Dnevnog centra se vježbanje taiđija veoma dopalo i izrazili su želju da ga praktikuju jednom sedmično sa predstavnikom Konfucijevog instituta.

Saradnja sa Konfucijevim insitututom ostvarena je na prijedlog predsjednice Upravnog odbora Udruženja Dnevnog centra za stare osobe Dubravke Milobare.

Taiđi je drevna kineska borilačka vještina, stara preko 600 godina, koja se danas praktikuje širom svijeta zbog višestrukih dobrobiti koje ima na zdravlje ljudi. Vježbanje taiđija je dobro i za fizičko i za mentalno zdravlje. Pogodan je za ljude različitih starosnih dobi, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu, kao i za sva fizička stanja ljudi. Posebno je pogodan za starije osobe zbog svojih pokreta koje se izvode polako, koordinisano i opušteno.

Inače, 17. oktobar se u Kini obilježava kao Dan penzionera.

(Mondo)