Vijesti 27.11.2018.

PREDSTAVNICI MJESNIH ZAJEDNICA Na listi želja trotoari, igrališta, putevi

ČITANJE: 3 minute

Trotoari, putevi, škole, dječija igrališta i kanalizacija samo su neki od prioriteta koji su potrebni banjalučkim mjesnim zajednicama (MZ).

Svjedoče to za “Nezavisne” predstavnici MZ, koji se nadaju da će Gradska uprava grada Banjaluka uvažiti potrebe mještana.

Kada je riječ o MZ Obilićevo 1, tu kažu da im je najneophodnija rekonstrukcija Ulice carice Milice i završetak kompletnih trotoara u Ulici Brace Potkonjaka.

Koliko bi za ove radove trebalo da bude izdvojeno novca iz gradske kase, nije poznato.

“Ne bavimo se procjenama, to ostavljamo stručnjacima, ali znamo šta je trenutno najpotrebnije” izjavio je Oliver Gačić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

Rekonstrukcija puta, izgradnja mosta i opremanje lokalnog Doma kulture neki su od prioriteta u MZ Dragočaj.

“Trenutno nam je najneophodnija rekonstrukcija puta. Što se tiče opremanja doma, pod tim se podrazumijeva namještaj, grijanje, vanjsko uređenje samog objekta kao i dvorišta”, rekao je Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta MZ Dragočaj.

Problema u saobraćaju ima i MZ Lauš 1, a predsjednik Savjeta MZ Nebojša Matić za “Nezavisne” kaže da su građani jasni kada su u pitanju njihovi problemi.

“Jedan od najvećih problema su oborinske vode, a za te radove se još uvijek nije pojavio izvođač. Osim toga, prioritet je i rasterećenje Karađorđeve ulice”, naveo je Matić i dodao da se u narednoj godini nadaju rješavanju ovih problema i izgradnji bar jednog dječijeg igrališta.

Značaj igrališta za mališane istakli su i predsjednici Savjeta MZ Lazarevo 1, Potkozarje i Prijakovci.

“Dječije igralište kod Osnovne škole ‘Ivan Goran Kovačić’ sa dječijom opremom, klackalicama i klupama potrebno je naselju koje ima 20.000 stanovnika i samo jedno igralište”, rekao je za “Nezavisne” Obrenko Slavnić, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo 1.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega iz MZ Prijakovci, Stanislavko Malinić, koji je rekao da su im potrebna sredstva da se otkupi zemlja za igralište jer nemaju sportskih terena.

“Za to bi bilo potrebno oko 40.000 KM”, navodi Malinić.

U MZ Potkozarje uređenje osnovne škole se smatra prioritetnim, sa naglaskom na školsku fiskulturnu salu.

“Naš prioritet je dalje uređenje škole. U toku smo faze izgradnje igrališta, a školska fiskulturna sala je najvažniji projekat u ovom trenutku”, rekao je Đurađ Ivić, predsjednik Savjeta MZ Potkozarje.

Dodao je i to da je prisutan problem vodovoda, a sa sličnim problemom se suočava i MZ Vrbanja.

“Neriješena kanalizacija, izgradnja trotoara i vrtić najpotrebniji su MZ Vrbanja”, rekao je za “Nezavisne” Dušan Janjić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

U MZ Stričići budućnost razvoja vide u seoskom turizmu, što bi, prema riječima predsjednika Savjta MZ Radeta Božića, trebalo biti prioritetno.

“Razvoj ruralnog turizma smatramo prioritetom. Sa stotinjak hiljada maraka moglo bi se nešto ozbiljnije dešavati. Budućnost je to kompletne zajednice i Manjače”, rekao je Božić.

Iz Gradske uprave za “Nezavisne” su rekli da svaka mjesna zajednica može aplicirati sa neograničenim brojem projekata i prijedloga, a oni najvažniji će se finansirati iz budžeta grada.

(Nezavisne)