Politika 10.10.2022.

Predstavnici opozicije u MUP-u i Specijalnom tužilaštvu, traže procesuiranja zbog izbora

ČITANJE: 3 minute

Neshvatljivo je da pored evidentnih dokaza o grubom kršenju Izbornog zakona, koje su objavili i mediji, Okružno javno tužilaštvo Republike Srpske i druge nadležne institucije, ništa ne poduzima po tom pitanju.

Poručili su danas narodni poslanici Milan Radović, Igor Crnadak i Nebojša Vukanović.

Oni su nakon razgovara koje su danas imali sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog tužilaštva Republike Srpske istakli da institucije ne mogu biti nijemi posmatrači kršenja zakona.

– Imate evidentan video snimak gdje ljudi cijepaju glasačke listiće i sami dopisuj glasove i nema reakcije nadležnih. To je toliko očigledno kršenje zakona da mi i ne bi smo ni trebali podnositi prijavu, nego bi to institucije trebale same uraditi. Mi ćemo svakako tražiti sastanak kod glavnog tužioca jer Okružno javno tužilaštvo Republike Srpske ne poduzima ništa – rekao je Radović.

On je dodao da su danas u Specijalnom tužilaštvu RS razgovarali o pitanjima zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu.

Radović je poručio da pravni timovi opozicionih stranaka sakupljaju podatke i da će prijave za određene slučajeve izborne krađe, koji su se pojavili u medijima, predati i Tužilaštvu BiH.

– Кljučno je da CIК otvori vreće da vidimo šta je u njima, šta je sa zapisnicima, šta je se unosom podataka i šta je ostalo od izbornog materijala i kako je iskorišten. To je ključ svega. Na koji način su od nekih kandidata oduzimani glasovi, a kako su nekima dopisivani – istakao je Radović.

Igor Crnadak, poslanik PDP, je postavio pitanje zašto policija nije reagovala nakon što su počinjena krivična djela.

– Ako imate snimak batinaša koji rastjeruju ljude sa biračkog mjesta i ljude koji cijepaju glasačke listiće zašto policija nije radila po službenoj dužnosti – upitao je Crnadak.

On je istakao da bi sljedeće sedmice trebao biti održan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i da očekuje da će vrlo brzo biti održan sastanak i sa republičkim javnim tužiocem.

– Vrlo je važno da nastavimo dijalog i sa Tužilaštvom s obzirom na nove izmjene zakona i činjenicu da svako kome se dokaže učestvovanje u izbornim prevarama i krađama može biti osuđen na minimalnu kaznu zatvora od tri godine. Očekujemo da izvršioci i nalogodavci izbornih krađa ogovaraju – naveo je Crnadak.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović je istakao da su na današnjem sastanku sa šeficom kabineta ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača izrazili svoje nezadovoljstvo dvostrukim aršinima koje pokazuje policija.

– Vidimo da vrše pritisak na građane koji su pokušali zaustaviti i ukazati na izbornu krađu, kao i na one koji idu na proteste protiv prekrajanja volje građana, a ne hapse one koje bi trebali. Ovo nije policija SNSD nego svih građana Republike Srpske – kategoričan je Vukanović.

On navodi da je kršenje zakona u izbornoj noći bilo toliko očigledno da policija nije smjela biti nijemi posmatrač svega što se desilo.

– Jasno je da postoji organizovana kriminalna grupa pa se u više gradova dogodilo to da se Jeleni Trivić upisuje nula glasova. To nije bila slučajnost nego organizovani kriminal i treba da se pohapse svi članovi biračkih odbora koji su učestvovali u tome, a da onda oni kažu ko su im bili nalogodavci – poručio je Vukanović.

(SB)