Vijesti 24.03.2016.

Predstavnici Republike Srpske u Hagu

ČITANJE: 2 minute
hag
Predstavnici Vlade i nevladinih organizacija Republike Srpske doputovali su u Hag kako bi danas prisustvovali izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, javio je izvještač Srne.

U Hag su sinoć doputovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.

Delegaciju Boračke organizacije Republike Srpske čini još 14 članova iz svih krajeva Srpske, uključujući predstavnike civilnih žrtava rata, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida /RVI/.

Udruženje žena žrtava rata predstavljaju predsjednik Božica Živković Rajilić iz Gradiške i Gordana Bandović iz Istočne Ilidže, ratne vojne invalide predsjednik Odbora RVI pri Boračkoj organizaciji Republike Srpske Vojin Gušić iz Nevesinja, a djecu poginulih boraca Milica Grahovac iz Banjaluke.

Boračku organizaciju Republike Srpske, osim predsjednika, predstavljaju i Željko Lalić iz Sokoca, Nebojša Lukić iz Bratunca, Milan Đukić, Gostimir Radulović i Jelena Šurlan iz Banjaluke, Slobodan Perendija iz Čajniča, Bogoljub Saničanin iz Prnjavora, Velibor Popović iz Čelinca, Radan Ostojić iz Bijeljine i Zdravko Torbica iz Prijedora, koji je bio svjedok na suđenju Karadžiću.

Među predstavnicima iz Republike Srpske nema predstavnika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Na istom letu iz Beograda do Amsterdama bio je general Radivoje Miletić koji je bio na odsustvu sedam dana jer mu je supruga teško bolesna i sinoć se vratio u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, odakle će uskoro biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne od dvije godine i tri mjeseca u neku od zemalja. Na izlazu iz aviona dočekala ga je policija i osoblje tribunala.

“Čovjek je bio načelnik nastavnog operativnog odjeljenja u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske. Podignuta je optužnica protiv njega iako nije imao nikakvu operativnu komandu nad vojskom u smislu upotrebe vojske i jedinica”, rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Goran Petronijević izjavio je Srni da se danas nakon izricanja presude očekuje konferencija za novinare i Tužilaštva i tima Karadžićeve odbrane, ali da termini još nisu poznati.

Predstavnike iz Republike Srpske dočekao je oficir za vezu sa tribunalom Borivoje Marojević.

Iako je akreditovanje medija najavljeno za danas od 10.00 časova, ispred i okolo zgrade tribunala postavljene su nadstrešnice iz kojih već izvještavaju brojne medijske ekipe.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu zakazano je za 14.00 časova.

(Agencije)