Biznis 28.11.2022.

Predstavnici RUGIPP-a na završnom sastanku u okviru donatorskog projekta regionalne saradnje u Oslu

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) prisustvovali su završnom sastanku u okviru donatorskog projekta regionalne saradnje u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu.

Projekat RER-17/0008 – Statens Kartverk West Balkans 2017-2020. je projekat koji implementira Uprava za kartografiju Kraljevine Norveške (STATENS KARTVERK) uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške (Ministarstva finansija i Ministarstva inostranih poslova).

S obzirom na to da je RUGIPP, zajedno sa relevantnim institucijama iz okruženja, uključen u aktivnosti koje se tiču projekta Regionalni geoid za područje Zapadnog Balkana (EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation), u sklopu završnog sastanka norveški stručnjaci prezentovali su radove i aktivnosti na uspostavi i održavanju geoida. Takođe, održana je stručna radionica računanja geoida pri čemu su detaljno prezentovani svi koraci za računanje geoida, i date su smjernice za struktuiranje postojećih podataka.

Ovaj projekat podržao je unapređenje i povećanje kvaliteta mreže permanentnih stanica Republike Srpske (SRPOS) i upotrebe GNSS mjernih tehnologija, te za finansiranje projekta rekognosciranja i stabilizacije repera Nivelmana visoke tačnosti 3.

Uz podršku projekata vlada Kraljevine Norveške i Kraljevine Švedske (CILAP) uspješno je realizovan i detaljan gravimetrijski premjer Republike Srpske.

Osim toga, implementacija projekta odvijala se i kroz tehničku podršku stručnjaka iz Statens Kartverk.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova.