Politika 20.05.2020.

PREDSTAVNIČKI DOM BIH: Usvojena rezolucija o žrtvama ustaškog režima, HDZ napustio salu

ČITANJE: 2 minute

Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Kluba Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut danas je usvojena na sjednici Predstavničkog doma.

Nakon žustre rasprave članovi Kluba HDZ-a BiH su napustili sjednicu Zastupničkog doma i prije nego što je usvojena rezolucija.

“Ako nam želite ovo nametati na pleća, nametati krivicu… Ovo je drsko i bezobrazno. Ne mogu prihvatiti takvu vrstu krivice. Zbog uvreda koje ste nam nanijeli, Klub HDZ-a će napustiti sjednicu”, kazao je zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo. Rezolucija također potcrtava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se treba konačno suočiti s istinom i prihvatiti historijske činjenice iz perioda 1941.-1945., koji cijeli svijet priznaje.

“Ja sam zvijezda na Facebooku i stalno, kad god zatreba, izvlače moju izjavu iz SDA kako je u Vojsci RS-a i HVO-u bilo onih koji nisu radili zločine, kao što je bilo u Armiji RBiH onih koji jesu. Demobilisan sam kao kapetan Armije. Nisam radio ni podržavao zločine i to nije bila zvanična politika niti opredjeljenje Armije RBiH, ali evo javno se izvinjavam svima onima nad kojima su pojedinci ili neke jedinice Armije izvršile zločine navodno u ime mog naroda ili u moje lično ime”, izjavio je Nikšić, pozvavši druge da to isto učine.

Zastupnica HDZ-a Borjana Krišto kazala je da poštuje bilo koju žrtvu svih totalitarnih režima.

“Desila se hajka i vrijeđanje vjerskih obreda i organičavanja vjerskih sloboda. Pozadina ove rezolucije je nešto drugo, odnosno misa za žrtve Bleiburga. Misu čak nazivaju takozvana”, kazala je ona.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je ocijenio da je ova rezolucija dobra i da je treba podržati te je predložio amandman kojim se osuđuje predaja jasenovačke građe koju je vlast u entitetu RS predala Hrvatskoj.

(Klix)

Oznake: Nermin Nikšić