Politika 11.01.2021.

PREDSTAVNIČKI DOM BIH: Većina poslanika protiv inicijative za smjenu Savjeta ministara

ČITANJE: 6 minuta

Zahtjev za smjenu Vijeća ministara BiH koji je pokrenula grupa poslanika nije dobio potrebnu većinu, jer je 13 glasalo za, protiv su bila 24 i tri uzdržana.

Nakon višesatne rasprave o zahtjevu za smjenu Vijeća ministara, poslanici su glasali na kraju sjednice.

Predlagači zahtjeva za iniciranje glasanja o nepovjerenju su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić, Damir Arnaut i poslanici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Aida Baručija (Nezavisni blok) obrazložila je inicijativu kazavši da je to dužnost poslanika, obzirom da su svjedočili neradu Vijeća ministara, te skandala poput korona partija, ilegalnih igara za sreću, kao i kašnjenja nabavke vakcina čime se narušava zdravlje građana i ruši privreda.

“Jedini način je da se trenutni saziv rasformira, inače ćemo imati tešku situaciju u svim segmentima koji su u nadležnosti Vijeća ministara. Iza nas je težak period i komplikovan put i vrijeme je da se aktiviramo, jer postoji potreba da se stvari pokrenu s mrtve tačke“, kazala je Baručija.

Tvrdi da su stvari izmakle kontroli i da je zbog toga jedino realno da se ovo Vijeće minsitara danas rasformira.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nije se obratio, kazavši da nema potrebe.

Saša Magazinović (SDPBiH) kazao je da su u zahtjevu opisani razlozi, ali da želi reći šta njega tišti kao poslanika, te poručio da je nekorektno probleme u USK adresirati Krajišnicima.

„Dajte ljudima novac, pa onda kažite. Upravljanje migrantskom krizom je u rukama Vijeća ministara i to je jedan od razloga za smjenu Vijeća ministara. Iz pitanja kolege Zukana Heleza crpim razlog za stav da treba da ode ovo Vijeće minsitara, a vezano je za nabavku vakcina“, kaže Magazinović.

Poručio je i da mu nije jasno da se svi slažu po pitanju legalizacije kanabisa, ali da ništa ne rade.

Poručlio je da mu predsjedavajući Vijeća minsitara BiH i nakon 16 dana nije omogućio da pričaju o legalizaciji kanabisa, te da nije problem da priča i ovako i da pita je li bolje da nam „građane liječi država ili dileri“.

Poručio je i da SDA u hodniku „skida“ Vijeće ministara, a u sali brani.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istakla je da joj nije drago što je bila u pravu kada nije glasala za ovaj saziv Vijeća ministara.

Edita Đapo (SBB), poslanik, iskazala je nezovoljstvo, ali je prenijela i inezadovoljstvo građana neradom i neaktivnošću ovog Vijeća ministara.

Osvrnula se na tri strateške stvari – nabavku vakcina, ekonomiju i migracije.

Osvrnula se i na ekonomske mjere, ustvrdivši da Vijeće ministara kasni sa zaduženjima i time ugrožava niže vlasti.

„Kasne i sa inicijativama, u vezi sa pomjeranjem plaćanja PDV-a, smanjenjem PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, te plaćanjem akciza. Vijeće ministara nije odgovorilo ni na jednu od ekonomskih mjera iako su im parlamentarci dali prijedloge“, kazala je Đapo.

Dodala je da je krajnje vrijeme da se preduzmu sve aktivnosti kako bi se pitanje migracija rješilo, te dodala da će zbog svega toga podržati smjenu.

Zukan Helez (SDPBiH) kazao je da, iako prati politiku, ne zna pola ministara u sazivu Vijeća ministara jer se većina od tih ministara nigdje ne viđaju i da su zatvoreni u svoje kabinete.

„Činjenica da su do sada preldožili pet zkaona je dovoljna da treba da odu“, kazao je Helez, dosdavši da ovo Vijeće ministara ne kreira, nego djeluje na pojave i probleme.

Spomenuo je i ljubavne afeere nekih ministara, te dodao da bi nakon toga bilo sasvim normalno da taj ministar podnese ostavku.

Osvrnuo se i na nepotizam, te zapošljavanje zetova u kabinete, ali i ne ukidanje beneficija iako je situacija teška.

Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da je sastav Vijeća minsitara imenovan prije nepunih 13 mjeseci, a na temelju dogovora stranaka koje su potpisale Platformu odbrane.

„Formalno, ovo Vijeće ministara je funkcioniralo, održavalo sjednice, donosilo akte i zakone, njih četiri koji nisu njihovo djelo nego prethodnog Vijeća ministara. Prema rezultatima rada Vijeća minsitara odgovorno tvrdim da ne može imati podršku zastupnika, jer nije odgovorilo na potrebe. Obećavali su mnogo, ohrabrivali su napredak BiH, ali sam bio skeptik da će predsjedavajući Vijeća ministara imati hrabrosti da provede ono što je obećao“, kazao je Mehmedović.

Rekao je da je pred poslanicima odluka da li podržati inicijativu ili glasati protiv, pitanje je šta je dobro za BiH, te upitao da li postoji politička platforma na bazi koje će se formirati neka većina i formirati Vijeće minstara.

„Da li postoji analiza o posljedicama odluke smjene Vijeća ministara ili je ovo samo politikanski nastup i zabavljanje javnosti“, kazao je Mehmedović.

Ističe da nije Vijeće minitara radilo kako se očekivalo, ali da se ne može dozvoliti blokada aktivnosti i euroatlanskih integracija.

Zukan Helez (SDP) odgovorio je da bi ovo Vijeće ministara radilo do izbora novog, ali da inicijatori ostavke ne moraju polagati račune imaju li novu platformu da formiraju vlast.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA, kazao je da će parlamentarci imati priliku raspravljati o radu Vijeća ministara, te da je potrebno napraviti usporedbu sa radom prethodnog saziva Vijeća ministara, te kazao da je Vijeće ministara koje je predvodio Denis Zvizdić u 2015. godini donijelo 35 zakona, te je potvrđen status BiH za sticanje kandidatskog statusa, te je usvojena reformska agenda.

Podsjetio je da je 2016. godine BiH podnijela zahtjev za članstvo, a 2018. BiH dobila upitnik.

„Ovo je nešto što sam imao potrebu istkanuti kakvu smo poziciju ostavili novom sazivu Vijeća ministara da donosi zakone koji će biti reformski i rješavati probleme građana. Ako pogledamo rad aktuelnog saziva, da su usvojili četiri nacrta zakona, četiri strategije, to je jako malo i nedopustivo“, kazao je Osmanović, te podsjetio na riječi Tegeltije koji je rekao da više od jedne godine od izbora, BiH nije uspjela formirati vlast i zbog toga moramo požuriti sa reformama.

Kaže da se ponadao, ali nažalost ono što je urađeno malo je i nedopustivo.

Dragan Mektić (SDS) istakao je da je govoriti ovako negativno o radu Vijeća ministara, a ne podržati njegovu smjenu, nedostatak obraza.

Adil Osmanović (SDA) pitao je Mektića koja je alternativa i da će SDA dati priliku Vijeću ministara do polovine godine.

Damir Arnaut (Naša stranka) pitao je na čemu bazira mišljenje da je Zoran Tegletija uspješan i na čemu to temelji.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je ovdje sve jasno i da je strategija stranaka na vlasti da ćetiri godine prođu u blokadama i ucjenama.

Dženan Đonlagić (DF) kazao je da će ovo Vijeće ministara biti promijenjeno do kraja mandata.

Snježana Novaković Buirsać, šef Kluba poslanika SNSD-a, kazala je da će zatražiti smjenu Miloša Lučića, ministra za ljudska prava, a nakon što je DNS podržao zahtjev za smjenu Vijeća ministara BiH.

(Nezavisne)