Politika 20.03.2023.

PREDSTAVNIČKI DOM: Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja nisu prihvatili poslanici iz Srpske

ČITANJE: 4 minute

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog rezolucije grupe poslanika iz Federacije BiH o pravu na slobodu izražavanja u BiH, kojom se osuđuje usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije bilo entitetske većine.

Poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv, tako da će izjašnjavanje biti nastavljeno u drugom krugu glasanja.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je danas tokom diskusije da Prijedlog rezolucije nije u skladu sa Poslovnikom Doma i da je poslanici iz Republike Srpske neće prihvatiti i ovu inicijativu ocijenila populističkom.

“Sigurno je da ovaj prijedlog neće proći i da će protiv biti svi poslanici iz Republike Srpske”, poručila je Vulićeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić upozorio je Vulićevu da tokom diskusije ne koristi termin “zajedničke institucije” i da ne govori preglasno.

Vulićeva mu je odgovorila da ona “govori kako govori”, ali i da njegove primjedbe smatra kao nekorektan odnos prema damama.

Ona je Zvizdiću posebno zamjerila što u kontinuitetu svojim izjavama napada ključne institucije Republike Srpske, na šta nema pravo.

Vulićeva je Zvizdiću poručila i da Republika Srpska prihvata saradnju sa NATO, ali apsolutno ne i članstvo u Alijansi.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić smatra da parlament BiH nema pravo da se miješa u rad zakonodavne vlasti u BiH, odnosno Narodne skupštine Republike Srpske, koja svoj rad isključivo zasniva na ustavu i zaštitu njenih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

Prema njegovim riječima, ni Savjet ministra ne može biti doveden u situaciju da utiče na donošenje odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Njegov kolega Milan Petković okarakterisao je prijedlog rezolucije kao “rijaliti šou”.

Prema njegovi riječima, mnoga rješenja iz ove sporne rezolucije su neustavna i nisu primjenjiva u praksi.

On smatra da su poslanici iz Federacije BiH najprije trebali da sačekaju epilog donošenja zakona o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, pa tek da onda da krenu u ovu avanturu sa pomenutom preambicioznom rezolucijom.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić podsjetio je da je zakon o kriminalizaciji klevete još u nacrtu, da još nema javne rasprave i naglasio da nije bilo potrebe da grupa poslanika iz Federacije BiH predloži pomenutu rezoluciju, a ovaj prijedlog treba povući iz procedure.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić više je kritikovao predloženi zakon o kriminalizaciji klevete u Srpskoj, ističući da smatra da on sadrži drakonske kazne protiv medija.

Njegov kolega Darko Babalj smatra da u parlamentarnu proceduru treba slati inicijative koje će biti usvojene i prihvaćene od svih političkih aktera, a ne da takvi prijedlozi, kao što je ova rezolucija, unaprijed budu osuđeni na propast zbog različitih etničkih, nacionalnih ili političkih razloga.

Predlagači ove rezolucije su poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Prema Zvizdićevim riječima, ovo je izraz protivljenja svakom pokušaja ugrožavanja ustavnog prava na javno mišljenje i slobodu medija u BiH, kao i svih oblika diskriminacije i političkog nadzora i cenzure nad slobodom medijima.

On kaže da predlagači na ovaj način izražavaju svoj politički stav i unaprijed osuđuju i najavu donošenja zakona o kriminalizaciji klevete u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik DF-a Zlatan Begić najavio je da će podržati prijedlog ove rezolucije.

Poslanik iz PDP-a Branislav Borenović poručio je da ova rezolucija predstavlja “populistički i licemjerni pokušaj vladajuće koalicije da jedno radi u parlamentu, a drugo u izvršnim organima”.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog je pokušaj amnestiranja odgovornosti na ponašanje pojedinih dijelova vladajuće koalicije, što smatra dvoličnim.

Poslanik Naše stranke Sabina Ćudić pozvala je Borenovića da se potrudi da i članove njene stranke “zaštiti od progona u Banjaluci”.

Za poslanika Jasmina Imamovića /SDP/ današnja rasprava imala je dvostruku krivično-pravnu diskusiju.

Poslanici Predstavničkog doma objedinili su raspravu o nizu dokumenata u vezi sa davanjem saglasnosti o ratifikaciji niza međunarodnih ugovora BiH i drugih država, međunarodnih institucija i finansijskih organizacija.

Borenović: Rezolucija – klasičan populizam

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je da Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standarima, koji je predložila grupa poslanika iz Federacije BiH /FBiH/, predstavlja klasičan populizam i dvoličnost dijela vladajuće većine.

Borenović je novinarima u Sarajevu rekao da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto gdje se ovakva zakonska rješenja moraju zaustaviti, jer su diskriminatorska.

Govoreći o najavljenom povećanju plata izabranih funkcionera, Borenović je naveo da taj problem treba da riješi Ministarstvo finansija, te dodao da će PDP podržati svaki prijedlog zakona kojim će se ograničiti plate izabranim funkcionerima.

“Logično je da oni predlože zakon kojim će to pitanje biti riješeno i omogućeno onima koji imaju najniže plate da osjete poboljšanje ili bilo kakve privilegije”, rekao je Borenović.

(Srna/SB)