Predstavnički dom: U četvrtak o terorizmu i smjeni u Savjetu ministara

predstavnički-dom
predstavnički-dom
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u četvrtak informaciju o terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac i bezbjednosnoj situaciji u BiH, kao i odluku o smjeni ministra komunikacija i transporta BiH i zamjenika ministra odbrane BiH, čiji je predlagač predsjedavajući Savjeta ministara.

Razmatrajući informaciju o stanju bezbjednosti u BiH sa posebnim akcentom na teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, kao i događaj od 20. novembra u vezi sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Antom Jelečom, Predstavnički dom je na prošloj sjednici usvojio prijedlog zaključka poslanika Damira Arnauta iz SBB-a koji je zatražio od Savjeta ministara da do 30. novembra dostavi sveobuhvatnu informaciju koja bi sadržala konkretne preporuke šta parlament može učiniti kako bi se bolje pristupilo rješavanju trenutnih bezbjednosnih problema.

Poslanici će na sjednici u četvrtak razmatrati i inicijativu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića za rekonstrukciju Savjeta ministara, odnosno zahtjev za smjenu ministra komunikacija i transporta Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića, obojica iz Demokratskog fronta.

Prema pisanju pojedinih medija, shodno dogovoru o novoj parlamentarnoj većini na svim nivoima vlasti u BiH, koji su nedavno postigli lideri SDA, SBB BiH i HDZ BiH, za ministra transporta i komunikacija trebalo bi da bude predložen lider SBB-a Fahrudin Radončić, a za zamjenika ministra odbrane SBB će predložiti Bakira Dautbašića, aktuelnog sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Borislava Bojića, Nermine Kapetanović, Lazara Prodanovića, Maje Gasal-Vražalice i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Ovaj zahtjev obrazložen je potrebom da se nakon usvajanja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, pristupi usklađivanju i određenih odredaba poslovnika oba doma parlamenta BiH, i to u dijelu koji se odnosi na nadležnost Zajedničkog kolegijuma oba doma i Zajedničke komisije za ljudska prava, u vezi sa utvrđivanjem povreda Kodeksa i donošenjem odluka o njegovoj povredi.

Poslanici će razmatrati i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu amandmana poslanika Damira Arnauta na Prijedlog zakona o azilu, a potom i Prijedlog zakona o azilu u drugom čitanju.

Predstavnički dom se na prošloj sjednici nije izjašnjavao u drugom čitanju o Prijedlogu zakona o azilu koji propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog statusa i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Odlučeno je da Kolegijum doma obavi dodatne konsultacije o amandmanima koje je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut, a jednim od amandmana definisani su razlozi progona iz neke zemlje, uključujući i seksualno opredjeljenje azilanta.

U izradu prijedloga ovog zakona, uz nadležne institucije u BiH, bili su uključeni i međunarodni eksperti i nevladin sektor.

Dnevnim redom predviđeno je i donošenje odluke o učešću policijskih službenika iz BiH u mirovnoj misiji UN na Haitiju, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ovom odlukom odobrava se učešće do 11 policijskih službenika iz BiH u mirovnoj misiji na Haitiju, a mandat im je pružanje podrške uspostavljanju sigurnog i stabilnog okruženja, promocija političkih procesa, jačanje institucija, vladavine zakona, bezbjednosti, javnog reda, zaštita ljudskih prava, te oporavak i obnova zemlje.

Policijski službenici iz BiH biće u sastavu policijskih snaga UN, mandat im je godina dana, uz mogućnost produženja trajanja misije.

Na osnovu inicijative poslanika Senada Šepića /SDA/, poslanici će razmatrati i informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, koju je pripremio Savjet ministara BiH.

U planu je i razmatranje Informacije o ocjeni stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH sa predloženim strateškim opcijama, kao i poslaničke inicijative Jasmina Emrića /A-SDA/ koji traži da se zaduži Savjet ministara BiH da, u skladu sa Ugovorom između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, pokrene postupak izmjene i dopune Ugovora radi prekategorizacije stalnog graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Kordunski Ljeskovac – Tržačka Raštela u granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika.

Predstavnički dom trebalo bi da odluči o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između BiH i Švedske o razvojnoj saradnji za period 2014-2020. godina.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 10 časova.

(Agencije)

PREMINUO DENIS KULJIŠ Nakon kratke i teške bolesti otišao je jedan od najsvestranijih i najuticajnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista

U 68. godini je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista. U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog vijeka kada počinje sarađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio

Borcu samo bod protiv Mladosti

Fudbaleri Borca remizirali su sinoć na Gradskom stadionu u Banjaluci odigravši 0:0 sa Mladosti iz Doboja kod Kaknja u 5. kolu Premijer lige BiH. Ekipa Branislava Krunića u ovaj meč ušla je na krilima pobjede na gostovanju u Bijeljini i željela da je potvrdi sa nova tri boda ali to se na žalost domaćih navijača

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir narušavan je dvaput. Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi

NEMA SAPUNA I TOALET PAPIRA ZA PACIJENTE Inspekcija u vanrednoj kontroli u UKC

Većina pacijenata više ni ne očekuje da će u toaletima zdravstvenih ustanova zateći tečni sapun, papir i ubruse, zbog čega na preglede idu dobro “naoružani” vlažnim maramicama. Upravo se na lošu higijenu u toaletima bolnica i ambulanti građani najčešće požale jedni drugima, ali rijetko da ko od njih i uputi zvaničnu primjedbu. Ovaj put to

TRIVIĆ: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani. Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika

Borac dočekuje Mladost Doboj Kakanj

Fudbaleri banjalučkog Borca, u 5.kolu Premijer lige BiH, dočekuju ekipu Mladost Doboj Kakanj. Nakon pet odigranih utakmica u Premijer ligi BiH, “crveno plavi” imaju sedam osvojenih bodova i nalaze se na petoj poziciji, dok je Mladost tri koraka iza banjalučkog kluba sa četiri osvojena boda. Utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci počinje u 20 časova