Biznis 18.05.2020.

Predstavništvo Republike Srpske u Beču aktivno i pored teškoća: Pandemija neće ugroziti poslove sa Austrijancima

ČITANJE: 3 minute

Vrijednost proizvoda koje domaće firme godišnje plasiraju na austrijsko tržište mjeri se stotinama miliona maraka, a Predstavništvo Srpske u Beču ponovo, nakon pauze zbog pandemije virusa korona, aktivno radi na promociji preduzeća iz RS i njihovom povezivanju sa tamošnjim kompanijama kako bi ojačali postojeće, ali i ugovorili nove poslove.

Izvoz u Austriju, prema podacima republičkih institucija, iznosi oko 480 miliona KM, a šef Predstavništva RS u toj zemlji Mladen Filipović potvrdio je “Glasu Srpske” da su počeli drugu fazu ublažavanja posljedica pandemije “kovida 19” i posvetili se projektima podrške domaćoj privredi.

Intenzivirane su, kaže, aktivnosti registrovanja privrednika iz Srpske u biznis evidencije Predstavništva, prevod ličnih podataka firmi na njemački jezik i kontaktiranje sa osobama iz sektora nabavki u austrijskim poslovnim subjektima.

U biznis registru već je oko 100 preduzeća, a s obzirom na to da pristižu i nove prijave, očekuju da će broj premašiti i 200.

– Počeli smo i da pismeno obavještavamo veliki broj austrijskih firmi iz građevinskog, metaloprerađivačkog, drvoprerađivačkog i drugih sektora o tome koje firme imamo u našem biznis registru, koje proizvode nude i tome slično, a te podatke direktno šaljemo njihovim nadležnim. Dosta njih je zainteresovano za nastavak saradnje jer poznaju kvalitet proizvoda iz Srpske, a očekujemo i da se uključimo u neke tokove gdje nas nije bilo, tako da ćemo raditi na tome da pomognemo privrednicima da, uz već postojeću saradnju, pridobiju i nove partnere – rekao je Filipović.

Druga aktivnost koja je u fokusu je rad izložbeno-prodajnog salona koji je lani otvoren u Lincu. Za sada, zbog nemogućnosti da pozovu strance da fizički dođu u salon i vide proizvode, rad će biti usmjeren na marketing putem interneta.

– Ključno nam je da odmah startujemo sa aktivnostima kako bismo pomogli našoj privredi da ponovo stane na noge – rekao je Filipović i podsjetio da već godinama imaju dobru saradnju sa austrijskom Privrednom komorom.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je za “Glas Srpske” da RS izveze gotovo 50 odsto više proizvoda u Austriju nego što uveze iz te zemlje, dodavši da ima još prostora za unapređenje razmjene. Predstavništvo Srpske i druge organizacije, naglasio je, uspješno rade na tome.

– Da toga nema, ne bismo ni imali sa Austrijom takvu razmjenu. Sigurno da i u ovom momentu ima prostora za unapređenje odnosa i sigurno je da će i oporavak nekih austrijskih firmi potrajati. Ako bismo zadržali i prethodni nivo razmjene, za nas bi to bilo veoma dobro – zaključio je Račić.

Onlajn edukacija

Predstavništvo Srpske planira da se u narednom periodu dodatno obrati domaćim privrednicima i da ih pozove da učestvuju u vebinarima koje će organizovati.

– Počećemo sa treninzima na internetu gdje ćemo našim privrednicima nuditi da se uključe u tokove austrijskih privrednika, ukazati im kako da im se jave i druge stvari. To je sada važno – rekao je Filipović.

(Glas Srpske)