Magazin 25.03.2016.

Predstavom “Lutkina kuća Nora” biće obilježen Svjetski dan pozorišta

ČITANJE: 1 minuta
narodno-pozoriste-rs
Izvođenjem predstave Henrika Ibsena “Lutkina kuća Nora” Narodno pozorište Republike Srpske obilježiće sutra Svjetski dan pozorišta, 27. mart.

Koordinator za marketing Narodnog pozorišta Srpske Jelena Trninić Milićević rekla je Srni da će prije početka predstave tradicionalnu međunarodnu poruku pročitati glumac Goran Jokić.

“Autor ovogodišnje poruke je svjetski priznati pozorišni reditelj, profesor i osnivač Moskovske škole dramskih umjetnosti Anatolij Vasiljev iz Rusije”, rekla je Milićevićeva.

U poruci Vasiljev, između ostalog, ističe da je pozorište potrebno svima.

“Samo jedno pozorište nam nije potrebno – to je pozorište političkih igara, političko pozorište mišolovki, pozorište političara, pozorište politike. Pozorište dnevnog terora – pojedinačnog i kolektivnog, pozorište leševa i pozorište krvi na trgovima i ulicama u glavnim gradovima i u unutrašnjosti, između religija i etničkih grupa”, navodi se u poruci.

Povodom Svjetskog dana pozorišta, članovi Dječijeg studija glume “Roda” iz Banjaluke pripremili su predstavu “Nestašno pače”, koju će odigrati u Centru “Zaštiti me”.

Svjetski dan pozorišta obilježava se od 1961. godine, na prijedlog tadašnjeg predsjednika Međunarodnog pozorišnog instituta Arvi Kivima iz Finske.

Na taj dan, čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju na poziv Instituta uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je 1962. godine Žan Kokto.

(Agencije)