Vijesti 07.10.2016.

Preduzetnici u Banjaluci odustaju od subvencija za samozapošljavanje

ČITANJE: 2 minute

Iznosi pojedinačnih subvencija za samozapošljavanje, koje dodjeljuje Gradska uprava Banjaluka, premali su za ozbiljnija ulaganja, tvrde samostalni preduzetnici.

Pomoć za samozapošljavanje ove godine dobilo je 40 malih privrednika, kojima je u prosjeku podjeljeno po četiri i pet hiljada maraka. Aplikanti kažu da je ta suma simbolična, a jedna od preduzetnica, koja se bavi proizvodnjom mlijeka čak je odustala od subvencije.

– Bila sam uvjerena da ćemo dobiti bar 8.000 KM, koliko se prošle godine dijelilo, kako bismo kupili krave i mašine. Međutim, za 4.000 maraka mi se ne isplati da se obavezujem ugovorom na dvije godine. To je malo para – ispričala je ova žena iz Piskavice.

Zoran Tadić, vlasnik servisa kućanskih aparata, kaže da se teško izboriti na tržištu sa velikim firmama, te da mu je bilo potrebno najmanje 10.000 KM kako bi nabavio instrumente.

– Subvencija od 5.000 maraka nije ništa za radno mjesto mog profila. Novac je dobro došao jedino da uplaćujem socijalno i penziono osiguranje – kaže on.

U Gradskoj razvojnoj agenciji pojašnjavaju da su ovogodišnjim pravilnikom praktično prepoplovljeni iznosi subvencija, kako bi novac dobilo što više preduzetnika. Tako je lane podržano otvaranje 134 novih radnih mjesta, a sada 20 više.

Predsjednik Privredne komore i član Savjeta za privredu Goran Račić smatra da je svaka pomoć dobrodošla i podsjeća da visina gradskog budžeta diktira iznos podsticaja.

Pčelari optimistični

Pčelar Stanislav Nišić (36), koji će od Grada dobiti 4.000 KM, registrovao je poljoprivredno gazdinstvo sa 150 košnica i tvrdi da ima mogućnosti da širi posao.

– Posao sam pokrenuo vlastitim novcem, kako ne bih više radio za druge. Dobijao sam i ranije podsticaje za pčelarstvo, a novac od Grada usmjeriću za uplatu doprinosa – rekao je Nišić.

(blic.rs)