Politika 14.12.2022.

Predviđen frapantan rast plata izabranim i imenovanim licima u institucijama BiH

ČITANJE: 1 minuta

Samostalni sindikat državnih službenika i zaaposlenih u institucijama BiH dobio je dokument novog Nacrta zakona o budžetu institucija BiH za narednu godinu, kojim je predviđeno uvećanje osnovice za rast plata u institucijama BiH.

Potvrdili su nam da su u nacrtu predviđene i veće osnovice za imenovana i izabrana lica, te da će, u prosjeku, parlamentarcima oba doma PS BiH, članovima Predsjedništva i članovima Savjeta ministara plata biti veća od 800 do 1.150 maraka.

Predsjednik ovog sindikata Radenko Mirković kaže da se oštro protive da se uveća osnovica izabranim i imenovanim licima, jer se ovim stvorio nevjerovatan socijalni jaz između službenika i zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na izabrana i imenovana lica.

– Osnovna plata državnog službenika bi bila jednaka povećanju plate izabranog i imenovanog lica sa koeficijentom 8,4, gdje ulaze i parlamentarci i imenovana lica. Mi ćemo se boriti da se to ne usvoji jer je stvarno van svake pameti – ističe Mirković.

Prema njegovim riječima, plata higijeničarke sa svim uvećanjima iznosi 642 KM, radnika sa SSS do 840, a službenika sa VSS oko 1.080 KM.

– Mi ćemo vidjeti na koji način i kako možemo ovome da se usprotivimo, jer je kolektivni ugovor jedno, a zakon o platama drugo. Mogu samo da kažem da je ovo zaista strašno, jer pogledajte potrošačku korpu koja iznosi 3.000 KM, a mi, recimo, imamo bračne parove koji rade u institucijama BiH, od kojih jedno prima platu higijeničarke, drugo platu vozača – ističe Mirković.

Treba napomenuti da se nakon ove informacije juče niko od poslanika, delegata, kao ni ministara sa bh. nivoa nije oglasio, niti prokomentarisao.

(Z.M)

Oznake: institucije BiH