Predviđeno povećanje transparentnosti javnog sektora

vlada rs

Prijedlogom Programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine predviđeno je povećanje transparentnosti javnog sektora u Republici Srpskoj finaliziranjem potpune evidencije.

– U Republici Srpskoj su u toku aktivnosti smanjenja učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi, što će biti realizovano uspostavljanjem registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, te izmjenom organizacije javne uprave i povećanjem efikasnosti njenog rada – ističe se u navednom dokumentu koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici.

Donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske stvorene su pretpostavke za realizaciju navedene reformske mjere.

Cilj je da bude uspostavljen sveobuhvatan registar zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, a to će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate.

U dokumentu se navodi da se neefikasnost javnog sektora ogleda u neefikasnosti javnih preduzeća, a postoji prostor i za unapređenje javne uprave Republike Srpske, prvenstveno njenom digitalizacijom.

Reformu javnih preduzeća treba posmatrati u tri segmenta – javna preduzeća koja zahtijevaju budžetsku podršku, komunalna javna preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da budu profitabilna i da budu jedan od izvora prihoda budžeta Republike, čija reforma mora da bude pažljivo sprovedena radi efikasnijeg poslovanja.

Neusklađenost obrazovanja i tržišta rada dovodi do strukturne nezaposlenosti, negativno utiče na konkurentnost i produktivnost privrednih subjekata, dovodi do neracionalne upotrebe resursa, a s druge strane, povećava i troškove privrednim subjektima kako bi prekvalifikovali kadar.

U oblasti visokog obrazovanja, školujući kadar za zanimanja za kojim Republika nema potrebe, stvara se jaz između obrazovnog sektora i tržišta rada i nezadovoljstvo onih koji završavaju fakultete za kojim tržište rada trenutno ne iskazuje potrebu, napominje se u dokumentu.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak, 16. decembra.

(Srna)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema