Politika 22.07.2020.

PREGLASAVANJE U PREDSJEDNIŠTVU: Dodik pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa u NSRS

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u parlamentu RS opet pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer su na sednici Predsedništva druga dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali za, a on protiv prihvatanja formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH.

“Nedovoljno se u skladu sa Ustavom Republika Srpska vidi kao jedinica koja treba da bude vidljiva”, kazao je Dodik i dodao da će parlament RS, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, razmatrati to pitanje, prenose agencije.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda jeste tzv. “mehanizam”, kojim bi trebalo da se osigura da se nijedna odluka “od vitalnog nacionalnog interesa” ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Dodik je rekao da je na sednici Predsedništva razgovarano i o pitanju ilegalnih migranata u BiH, ocenivši da ne postoji volja da se to pitanje reši.

“Postoje dva rešenja – ili da se otvore granice EU i da svi oni koji su planirali tamo ići, slobodno prođu ili da se vrate u zemlje iz kojih su došli”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je kazao i da nisu prihvaćeni materijali Ministarstva spoljnih poslova BiH.

“Neko u Ministarstvu spoljnih poslova ne šalje poštu ni meni kao članu Predsedništva, niti predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji. Te stvari se moraju razjasniti”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova BiH ne obavlja svoju ustavnu dužnost.

“MSP vrši kriminal, konfiskuje pošte, ne dostavlja u skladu sa propisima poštu, kako to čine srpski predstavnici. Јoš verujem da to nije ministarka Bisera Turković. To je neprihvatljivo”, ocenio je Dodik i najavio da će tražiti informaciju o tome, kao i odgovornost onih koji to čine.

Srpski član Predsedništva BiH kaže da “verovatno sve aktivnosti MSP neće moći da dobiju njegovu podršku”.

Prema njegovim rečima, sa dnevnog reda sednice je skinut zahtev da se vojnim predstavnicima produže mandati u diplomatskim predstavništvima, navodeći da to ne treba da se radi.

“Tražimo da se napravi novi sporazum u raspodeli”, kazao je Dodik.

Dodik je još naveo da će Predsedništvo BiH izdati izjavu u vezi sa epidemijom koronavirusa.

“Ranije smo imali usaglašene stavove o tome. Nije to funkcionisalo jer nisu svi jednako poštovali odluku o karantinu, nisu jednako poštovane odluke na nivou konsultacija i ne vidim da ima razloga da ponovo potežemo priču o karantinima. Uglavnom, pratićemo ono što predloži struka”, naglasio je Dodik.

Dodik je upozorio da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, te da je neophodno da se još jednom pozovu i stručnjaci i obični građani na oprez.

“Očigledno da je epidemija u ekspanziji i ogromna šteta je i u BiH i u entitetima”, kazao je Dodik.

(SB/banjaluka.net)