Politika 02.12.2015.

Preglasavanjem vraćaju BiH u 1992!?

ČITANJE: 3 minute
ustavni sud
Srpski i hrvatski poslanici upozoravaju na nastavak destruktivne politike bošnjačkih predstavnika. Bošnjaci su uveli zemlju u rat, a sada uništavaju RS, tvrde srpski poslanici.

Preglasavanjem Srba 1. marta 1992. godine na nelegalnom referendumu o otcjepljenju BiH od bivše Jugoslavije, Bošnjaci su pogazili princip ravnopravnosti naroda i uveli zemlju u krvavi rat. I ovih dana Srbima su zadali novi, veliki udarac – odlukom Ustavnog suda BiH o zabrani proslave 9. januara kao Dana RS!

U ovoj ocjeni saglasni su srpski poslanici u parlamentu BiH koji smatraju da se bošnjačkom preglasavanju mora stati u kraj, ako se želi sačuvati stabilnost BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Burna reagovanja zvaničnika RS podržali su i hrvatski političari. I oni smatraju da su glasovi troje stranih sudija i dva bošnjačka usmjereni protiv BiH. Uvjeravaju da su Hrvati više puta osjetili na svojoj koži nepravdu ove pravne instance.

– Stranci treba da odu iz ove institucije. Politički predstavnici Hrvata duboko su razočarani odlukama ovog suda koje su se odnosile na vitalne nacionalne interese hrvatskog naroda – rekao je predsjednik GO Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Hrvati su ljuti što je preglasavanjem hrvatskih sudija Ustavni sud BiH odbio njihovu apelaciju o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, zbog nepostojanja RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Istovremeno, hrvatski ministri u Vladi Federacije BiH traže da se donese novi pravilnik kako bi se zaustavilo njihovo preglasavanje. Zahtijevaju da se uvede novi sistem glasanja po kojem nijedan zakon bošnjački ministri ne bi mogli da usvoje bez glasa najmanje jednog hrvatskog ministra. Taj princip važi prilikom glasanja u Savjetu ministara BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da bošnjački političari nikada nisu odustali od svojih ratnih ciljeva – ukidanja entiteta i formiranja unitarne BiH pod bošnjačkom dominacijom.

– To nam jasno pokazuje odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS. Sprega SDA i ove pravosudne institucije vraća zemlju u prošlost. U toj instituciji glavnu riječ vode troje stranih sudija i dva bivša funkcionera SDA – kazao je Košarac.

Funkcioner SDA i zamjenik predsjedavajućeg parlamenta BiH Šefik Džaferović, reagujući na zajedničku izjavu zvaničnika RS, zaprijetio je vlastima u RS da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH dovodi u pitanje Dejtonski sporazum, a time i postojanje dva entiteta! Košarac kaže da Džaferović i ovom izjavom potvrđuje šta su stvarni ciljevi SDA.

– Srpska je imala državnost prije nelegalnog i nelegitimnog referenduma o samostalnosti BiH, koji je sproveden 1. marta 1992. Zato je 9. januar, koji se slavi i koji će se slaviti kao Dan Srpske, trn u oku bošnjačkih političara, koji smatraju da će ukidanjem tog praznika poništiti RS i njenu državnost. To je nešto na šta srpski narod i njegovi politički predstavnici nikad neće pristati – poručio je Košarac.

Makedonski sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska izjavila je za RTRS da nedavnom odlukom sud nije ukinuo 9. januar kao Dan Republike. Ona kaže da postoji mogućnost preispitivanja odluke ako se dostave novi dokazi.

– Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. januar kao Dan Republike, svojom odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje člana 3b Zakona o praznicima RS, sa Ustavom BiH” – objašnjava Nikolovska.

Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH, a odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, saopštila je Ambasada SAD u BiH.

– S obzirom na to, da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, presude ovoga suda se moraju poštovati – stav je Ambasade SAD koja smatra da treba donijeti “sveobuhvatan državni zakon o praznicima”.

(Večernje novosti)