Politika 21.12.2020.

PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U BRČKOM: SNSD i SDA lome koplja oko mjesta gradonačelnika

ČITANJE: 2 minute

Konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta biće održana u srijedu, kada se planira i izbor gradonačelnika, ali s obzirom na to da i SNSD i SDA traže tu poziciju moguće je njegovo prolongiranje, dok se ne postigne konačan dogovor, pišu “Nezavisne”.

I SNSD i SDA insistiraju da baš njima treba da pripadne to mjesto, a onaj ko dobije tu funkciju mjesto predsjednika Skupštine Brčko distrikta morao prepustiti onom drugom.

Đorđa Kojić, predsjednik SNSD-a u Brčko distriktu za “Nezavisne” je potvrdio da još ništa nije dogovoreno, te da su dogovori i pregovori u toku.

Kako dodaje, više informacija moglo bi biti poznato danas.

Dolazak na ovu konstitutivnu sjednicu najavio je Majkl Skenlan, supervizor za Brčko distrikt, a na njoj bi, prije svega, trebalo da budu verifikovani mandati za 31 novoizabranog poslanika.

Kada je riječ o Skupštini Brčko distrikta, osim dva poslanika nacionalnih manjina, u njoj će sjediti pet poslanika SDA, četiri iz koalicije SNSD – Demos, isto kao i iz Socijalističke partije. Tri poslanika će imati HDZ, po dva će imati SBB, Narod i pravda, Ujedinjena Srpska, PDP, Stranka za BiH, dok će po jednog imati “Bh. blok SDP – NS BiH”, SDS i DNS.

Iz SDA ranije su poručili da po nepisanim pravilima to mjesto pripada njima i to iz razloga što postoji dogovor da dva mandata uzastopno ne može obavljati gradonačelnik iz istog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovori o formiranju vlasti u Brčko distriktu odvijali su se i u četvrtak i petak, nastavak će biti vjerovatno u ponedjeljak, a sve kombinacije su još otvorene, tako da se ne isključuje nijedna mogućnost ni da SDA dobije mjesto gradonačelnika ni SNSD. Još ranije “Nezavisnim” je potvrđeno da su kandidati za gradonačelnika ispred ove dvije stranke Esad Kadrić, predsjednik SDA u Brčko distriktu, te Siniša Milić, aktuelni gradonačelnik Brčko distrikta iz reda SNSD-a.

Pored mjesta gradonačelnika i predsjednika Skupštine, koalicija u Brčko distriktu, a čiju okosnicu će činiti SNSD – SDA – HDZ, treba da dogovori i raspodjelu 12 odjeljenja koja čine Vladu Brčko distrikta, a među njima najatraktivnije je svakako Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, posebno što se planiraju velika ulaganja u Luku Brčko te projekti u vezi s plovnim putem Save.

Pored odjeljenja, tu je i nekoliko institucija oko kojih se lome koplja, kao što su Direkcija za finansije, odnosno Poreska uprava te Kancelarija za upravljanje javnom imovinom.

(N.S/ Banjaluka.net)