Politika 08.03.2019.

PREGOVORI O PODJELI VLASTI: Stevandiću ’’Pošte Srpske’’, Pavić prošao kao bos po trnju

ČITANJE: 2 minute

Pregovori o podjeli pozicija u javnim preduzećima na nivou Republike Srpske između SNSD-a i kolicionih partnera ulaze u završnu fazu.

Ujedinjena Srpska u pregovorima je, od većih sistema, dobila ’’Pošte Srpske’’i Institut za javno zdravstvo, dok je Čavićev NDP na upravljanje dobio ’’Elektrokrajinu’’, kao i poziciju generalnog sekretara Narodne skupštine RS.

Kadrovi DEMOS-a upravljaće Rudnikom i Termoelektranom Ugljevik, Autoputevima RS, Zavodom za medicinu rada i sporta, Republičkom upravom za igre na sreću, kao i šumskim gazdinstvima u Foči, Kotor Varošu i Mrkonjić Gradu.

Socijalisti će nastaviti da upravljaju Inspektoratom Republike Srpske i Fondom za zaštitu životne sredine, a najvjerovatnije će njihov kadar sjesti i u fotelju direktora JP ’’Šume RS’’.

Pozicije na koje DNS računa su desetkovane, a od značajnijih firmi Pavić je, za sada, uspio da zadrži samo ’’Željeznice RS’’, koje su pred kolapsom i svojevrsna su omča oko vrata toj stranci.

– Zasada, jer na tu poziciju tipuje i grupa oko Obrena Petrovića, pa je moguće da i to preduzeće isklizne iz šaka Marka Pavića – kaže naš izvor u vrhu SNSD-a.

On dodaje da će u fotelju direktora JP ’’Putevi RS’’, u kojoj je sada DNS-ov Nenad Nešić, krajem marta sjesti kadar SNSD-a, a upitno je da li će Pavić uspjeti da zadrži Agenciju za o osiguranje na čijem je čelu Dobojlija Slaven Dujaković.

– Tu poziciju Pavić je već ranije obećao Marku Aćiću, nedavno smijenjenom generalnom sekretaru NSRS, koji je nezadovoljan kadrovskom politikom te stranke, a trenutno je na šestomjesečnom ’’bijelom hljebu’’, koji građane Republike Srpske košta 46.000 maraka – dodaje naš izvor.

Podsjeća da je smetnja bilo kakvom Aćićevom angažmanu čvrst stav SNSD-a da za njega nema mjesta u institucijama i preduzećima, koja su predmet pregovora, jer ni u kampanji za prethodne opšte izbore, a i nakon nje nije krio animozitet prema SNSD-u.

– Na prethodnim izborima Aćić je bio dio ’’mangupske grupe’’ Milana Radovića, a zbog otvorenog rada za kandidate opozicije Ivanića i Govedaricu smijenjen je sa pozicije direktora Poslovne zone Banja Luka Aćićev šurjak Saša Panić, predsjednik odbora DNS-a u Laktašima. Aćić je prvobitno tražio od Pavića da bude ministar pravde u Savjetu ministara BiH, ali smo taj prijedlog odmah precrtali. Jedan naš funkcioner, koji je zadužen za pregovore poručio je Paviću da će Aćić biti ministar onda kada on bude kapetan na beloj lađi – kaže naš izvor u vrhu SNSD-a.

Oznake: Nenad Nešić