Vijesti 29.11.2021.

PREGOVORI VLADE FBIH I RUDARA: Usaglašeno 11 od 13 spornih tačaka

ČITANJE: 1 minuta

Prvi sastanak Pregovaračkog tima o zahtjevima Sindikata radnika rudnika u FBiH završen je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika radnika u FBiH, rekao je da je usvojeno 11 od 13 tačaka dnevnog reda, prenosi Avaz.

Zahtjevi koji nisu usaglašeni su zahtjevi za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, smjena direktora “Kreke” te tačka dnevnog reda o dnevnicama rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da će se pregovori nastaviti već ujutru.

– Bilo je puno stvari koje nisu bile usaglašene i sa jedne i sa druge strane. Sutra rano ujutru nastavljamo pregovore i nadam se da ćemo usaglasiti i ostale tačke – rekao je Džindić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da će se priča o energetskom sektoru završiti uskoro.

– Mi smo se usaglasili za 10 tačaka, uz određena pojašnjenja, korekcije. Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti ujutru. Vrlo je bitno da to što prije završimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela već sutra – rekao je Andelija.

– Da smo odustali od tačaka ne bi imali sporazum. Spremni smo izaći pred radnike sa ovim što smo dogovorili. Postoje realne šanse za usaglašavanje i 9. tačke dnevnog reda a tiču se dnevnica. Sutra ćemo razgovarati o svim tačkama koje su sporne – dodao je Husić.

(SB)

Oznake: rudari, Vlada FBH