Vijesti 03.05.2016.

Pregovori zbog pretučenih zatvorenika iz Zenice

ČITANJE: 2 minute
Бањалука - Слободан Протић

Status Siniše Babića, i braće Predraga i Nenada Bajića, zatovrenika koji su na Vaskrs brutalno pretučeni u zeničkom zatvoru, i dalje je neizvjestan.

Ministarstvo pravde RS od juče pregovara sa upravom KPZ Zenica. Pero Dunjić, pomoćnik ministra, tvrdi da su im ruke vezane. Srpski osuđenici za ratne zločine kojima presudi neki od kantonalnih sudova, kaznu moraju da odleže u zatvoru u Federaciji. Zato su tražili kompromis za Srbe iz Zenice.

“Predložili smo im, ako su u mogućnosti da sva osuđena lica koja su, trenutno ima oko 34 osuđenih lica u KPZ Zenica, da ih smjeste u jedan paviljon. Vdijećemo šta će po tom pitanju moći da urade. Ovo bi nam bio prioritet”, rekao je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS.

Snežana Bajić supruga jednog od zatvorenika, kaže da vidi samo jedan izlaz. Predočila ga je ministru Kasipoviću, koji bi danas trebalo da otputuje u Zenicu.

“Jedini njihov spas je da ih premjeste u RS. To je sigurno. Pogotovo sad, mom mužu koji ima teške povrede, mislim da bih voljela najviše da ga ovdje doktori pregledaju, ima teške povrede glave”, rekla je Snežana Bajić.

Ministarstvo pravde RS prije još prije osam godina preldložilo je federalnom ministru da se kazne izdržavaju u mjestu prebivališta, ali saglasnost nikad nije stigla. O tome je raspravljao i Odbor za predstavke Narodne skupštine RS. Obilazili su, kažu, zatvore širom BiH, i od zatvorenika čuli niz pritužbi na uslove i tretman. Nakon incidenta u Zenici, pokušaće da pokrenu stvari sa mrtve tačke.

“Skupštinski odbor insistira prije svega od Ministarstva pravde, od Vlade RS i od resornog ministra da se što hitnije potpiše memorandum. Na kraju krajeva to je evropski standard koji se naravno u BiH ne primjenjuje”, izjavio je Slobodan Protić, predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor u NS RS.

Obilaskom zatvora bavio se i Ombudsman. Tokom prošle godine, stiglo im je 140 žalbi za kršenje prava zatvorenika. Kako ih je najviše iz Zenice, Ombudsman je taj zatvor lani posjetio šest puta. Zbog tuče u zeničkom zatvoru, pokrenuće istragu.

“Radićemo na razjašnjavanju, rasvjetljenju ovog kompletnog slučaja, i nakon toga naravno izaći u javnost sa svojim stavovima”, rekao je Ljubinko Mitrović, Ombudsman BiH

Federalni zakon ne predviđa mogućnost služenja kazne po mjestu prebivališta, dok zakon iz RS to dopušta, ali samo ako je ugrožena bezbjednost zatvorenika. U RS, osuđenici za ratne zločine borave u Banjaluci i u Foči. U ova dva zatvora, od 98 zatvorenika, 92 su Srbi, a ostali Bošnjaci i Hrvati. Do sada, poručuju iz Ministarstva pravde, nije bilo incidenata poput onog u Zenici.

(Atv)