Vijesti 16.10.2020.

PREHLADA ILI KORONA? Hladne učionice i zbunjujući simptomi briga roditelja i đaka

ČITANJE: 3 minute

Simptomi zaraze virusom korona slični su simptomima prehlade i gripe, zbog čega se među učenicima i roditeljima ove jeseni stvaraju nove nejasnoće, a redovi u ambulantama porodične medicine postaju sve duži.

Svemu tome u značajnoj mjeri doprinose i hladni radijatori, koji su uprkos niskim temperaturama dočekali đake u jednoj banjalučkoj srednjoj školi.

Naime, iako je s dolaskom hladnijih jesenjih dana i padom žive na termometru najavljivan raniji početak grijne sezone, bez toplih učionica ostali su đaci i radnici jedne privatne škole, rekao je naš izvor koji je želio da ostane anoniman.

Već nakon par dana kod većine njih javili su se prvi znaci prehlade, pa su blago povišene tjelesne temperature i kašalj kod đaka, među ljudima iz njihovog okruženja otvorile sumnju da se radi i infekciji virusom korona.

Iz škola, međutim  ovakve tvrdnje negiraju i dodaju da značajnijih kvarova na centralnom grijanju nije bilo, te da se škole zagrijavaju već sa prvim hladnijim danima.

Višnja Kojić, direktorica  SŠC „Gemit-Apeiron“ za banjaluka.net istakla je da se ova ustanova raspolaže sa ogromnom kvadraturom prostora, ali da su koristeći sve raspoložive resurse, već početkom protekle sedmice počeli sa zagrijavanjem.

Sa zagrijavanjem školskih prostorija ove godine ranije je počeo i Srednjškolski centar Gaudeamus, tvrdi pomoćnica direktora Tanja Kaurin.

„S obzirom da su krenule malo niže temperature, mi smo ranije počeli sa grijnom sezonom ove godine. Imamo sopstveno grijanje i do sada nismo imali većih poteškoća u isporuci toplotne energije. Učionice su tople, redovno se prozračuje i radimo sve ono što je u nadležnosti naše škole, a vezano je za preporuke koje je izdao Institut i Higijensko-epidemiološka služba“, ističe Kaurin.

„Radijatori topli i prije zvaničnog početka grijne sezone“

Prema podacima „Eko toplana“, na teritoriji grada Banjaluka usluge gradskog grijanja koristi osam osnovnih i pet srednjih škola, a na sistemu daljinskog grijanja priključena je i Muzička škola Vlado Milošević.

Ljuban Bajić, predsjednik aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije rekao je da nema saznanja o eventualnim kvarovima i prekidima u isporuci grijanja, te da prema informacijima sa kojima on raspolaže u svim srednjim školama u ovoj regiji grijanje počelo i prije zvaničnog početka sezone.

„Za sve državne škole  u Banjaluci predviđen je godišnji budžet za obezbjeđivanje grijanja. Pojedine škole priključene su na mrežu gradskog grijanja, dok većina njih prostorije škole grije u vlastitoj organizaciji, a kao grijni sortiment najčešće se koristi pelet“, dodao je Bajić.

Sličan odgovor dobili smo i iz „Eko toplana“ u kojem se navodi da samo tokom jučerašnjeg dana prijavljen manji kvar u Osnovnoj školi Jovan Cvijić, koji je otklonjen u kratkom roku, te da većih prekida u isporuci toplotne energije nije bilo.

Dodaju da su tehničke ekipe od početka isporuke na terenu kako bi odmah reagovali u slučaju kvarova na mreži, koji su na početku sezone očekivani.

„Kao i prethodnih sezona imamo veliki broj poziva korisnika koji se žale na probleme sa grijanjem, međutim u pitanju su nedostaci u vezi sa zajedničkim unutrašnjim i unutrašnjim instalacijama, što je u nadležnosti zajednica etažnih vlasnika i pojedinačnih korisnika. Ipak, interventne ekipe i u ovim slučajevima izlaze na teren i otklanjaju ove probleme, međutim s obzirom na činjenicu da usluge Eko toplana koristi oko 20 hiljada korisnika, takve intervencije nam umnogome otežavaju rad na praćenju stanja na distributivnoj mreži“, stoji u odgovoru „Eko toplana“.

Podsjećamo, zvanična grijna sezona u Banjaluci počela je juče, 15. oktobra, a zbog lošijih vremenskih uslova, radijatori u domovima korisnika gradskog grijanja topli su od ponedjeljka 12. oktobra.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)