Politika 30.03.2021.

Prekinuta sjednica Skupštine grada, nastavak sutra

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić, prekinuo je današnju sjednicu i zakazao nastavak sutra u 10 časova.

U toku je bila rasprava o budžetu i amandmanima, piše Mondo.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdio je da se o dijelu amandmana na Prijedlog budžeta, koje je uložila skupštinska većina, ne može raspravljati, jer, kako je rekao, nisu u skladu sa Poslovnikom i mimo su zakona.

Stanivuković je naveo da sedam amandmana nije dostavljeno na vrijeme jer su dostavljeni u subotu, neradnim danom, u 12.00 časova.

“Poslovnik o radu Skupštine kaže da oni treba da budu dostavljeni i obrazloženi najmanje dva radna dana prije sjednice. Poslovnik je jasan i mi o tome ne možemo odlučivati”, rekao je Stanivuković novinarima u toku skupštinske pauze, te pozvao odbornike da usvoje gradski budžet.

Šef kluba odbornika SNSD-a u gradskoj Skupštini Dragoslav Topić rekao je da će od Skupštine biti zatraženo da se izjasni da li je Poslovnik prekršen ili nije.

Skupština grada Banjaluka usvojila je ranije dnevni red na kojem je i Prijedlog odluke o usvajanju budžeta za ovu godinu u iznosu od 149.770.000 KM.

Prihvaćen je prijedlog predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića da se o Prijedlogu budžeta i izvršenju budžeta glasa nakon što bude završena rasprava o ovom dokumentu.

Na prijedlog šefa kluba odbornika SNSD-a Dragoslava Topića sa dnevnog reda je skunuto sedam tačaka, a uvršteno je pet tačaka koje je predložio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković o kojima će radna tijela raspravljati sutra.

Vladajuća koalicija u Skupštini grada najavila je da će budžet biti usvojen uz amandmane koje je predložila, a koji su “teški” 6,5 miliona KM.

Jednim od amandmana predviđeno je izdvajanje milion KM za sve privrednike pogođene epidemijom virusa korona.

Osim toga, amandmanom je predviđeno da zdravstvenim radnicima bude isplaćena jednokratna pomoć od 500 KM.

Amandmanom, koji se odnosi na podršku pronatalitetnoj politici, predviđeno je da sve porodilje na području grada dobiju po 500 KM pomoći u ovoj godini.

Vladajuća koaliciji je predložila i da oko 200.000 KM bude izdvojeno Udruženju penzionera za pomoć najugroženijim iz ove kategorije stanovnika.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području grada za ovu godinu, te Prijedlog programa uređenja građevinskog zemljišta.

Odbornici bi trebalo da razmatraju i prijedloge odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente i o dodjeli subvencija privrednim subjektima koji obavljaju javni prevoz putnika na području grada s ciljem prevazilaženja negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluka o nagradama i priznanjima povodom Dana grada, 22. aprila, kao i Prijedlog programa rada Skupštine grada za ovu godinu.

(E.M)