Biznis 20.12.2015.

Prekipjelo uzgajivačima svinja: Uništava nas nelojalna konkurencija

ČITANJE: 2 minute
svinje
Tabla pored puta, a u toru – po izboru. U ponudi tovljene svinje od oko 100-inak kilograma. Brana Mizdrak, iz Maglajana, kaže da kupci navrate, ali da malo ko kupuje. Njima je skupo, a ona ne može ispod cijene. Često joj kažu da su njeni tovljenici premaleni za svinjokolj, preveliki za slavsku pečenicu. Na kraju, kaže Branka, kupuju polutke iz uvoza.

– Slabo ništa, dosta ih ima. Ponuda velika, potražnja mala. Uvoz je, uvozi se dosta jeftine polutke, jeftino meso u mesnicama mislim kad ljudi kupuju. Onda po selu ovako neće ni da kupe. Prodavala sam, s početka tri marke. Sad već ne mogu. Možda su već 2,5 marke, ja već nisam prodala par dana ni jedno – rekla je Branka Mizdrak iz Maglajana.

Ništa bolje u sezoni svinjokolja ne prolaze ni uzgajivači na veliko. U Udruženju koje ih okuplja, za slabu prodaju domaćih tovljenika krive nekontrolisan uvoz mesa iz zemalja EU.

– Imali smo jak pritisak iz EU, samim sankcijama prema ruskom tržištu, stvorili su se ogromni viškovi u EU. Nastoji se po svaku cijenu da se to izveze i unovči, kako bi se rasteretili proizvođači u EU. Naši to trgovci vješto koriste i samim tim guše domaće tržište – rekao je Mišo Maljčić iz Udruženja uzgajivača svinja RS.

Zato je domaćim uzgajivačima svake godine – sve teže. Zbog neisplativosti, sve ih je manje.

Prema procjeni Udruženja uzgajivača svinja na tržištu RS ove godine moglo bi da ostane između šest i osam hiljada tovljenih svinja koje neće pronaći svoje kupce. Vlada ove godine nije se odlučila na interventni otkup.

Spas u zadnji čas možda bi mogao da bude sutrašnji sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gdje će uzgajivači, sa Stevom Mirjanićem, pokušati da se dogovore o konkretnim načinima rješavanja problema. Svoju muku podijelili su i sa resornim ministarstvom u Sarajevu. Mirku Šaroviću poslali su zahtjev za opterećenje na uvoz svinjskog mesa od 1,5 marku po kilogramu, koji bi trajao 200 dana. Iz njegovog resora kratko su poručili da oni nikakav zahtjev nisu dobili..

(ATV)