Biznis 26.10.2015.

Preko noći postao treći bogataš SAD-a

ČITANJE: 2 minute
amazon
Predsjednik uprave Amazona Džef Bezos postao je preko noći treći najbogatiji Amerikanac.

Poslovni rezultati Amazona za treći kvartal premašili su sva očekivanja, nakon čega je akcija kompanije porasla za skoro 11 odsto. Time je bogatstvo Bezosa poraslo za pet milijardi dolara na ukupno, kako piše Blumberg, više od 55 milijardi dolara. Tako su od Bezosa u Americi trenutno bogatiji samo Bil Gejts i Voren Bafet.

Bezos je tako postao i peta najbogatija osoba na svijetu, dok je na početku ove godine bio 20. na Blumbergovoj listi milijardera. No s obzirom na rezultate Amazona čini se da Bezos tu neće stati. Naime, kompanija je izvjestila kako je ostvarila dobit drugo tromjesečje zaredom, nakon niza godina minusa zahvaljujući rastu prodaje u Sjevernoj Americi i poslovima vezanim za računarstvo u oblacima.

Kompanija je proteklo tromjesečje ostvarila dobit od 79 miliona dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zabilježio gubitak od 437 miliona dolara. Ukupna prodaja porasla je za 23,2 odsto, na 25,36 milijardi dolara.

Pritom je prodaja u Sjevernoj Americi, Amazonovom ključnom i najvećem tržištu, porasla za 28,3 odsto, na 15,01 milijardu dolara.

Amazon, koji se ranije borio s niskom profitabilnošću trošeći na proširenje poslovanja izvan osnovnog internet tržišta, zauzdao je troškove i podstakao profitabilnost rastom segmenta Amazon Web Services (AWS). Neto prodaja AWS-a, koji ima više od milion aktivnih korisnika u 190 zemalja, porasla je u trećem tromesečju za više od 78 procenata na 2,09 milijarde dolara.

Računarstvo u oblacima, tzv. cloud computing, postao je najbrže rastuće poslovanje Amazona, a novi servisi u koje ulaže, kao što je ‘Internet stvari’, pomoći će kompaniji da kapitalizuje na sve većoj potražnji za skladištenjem i upravljanjem velikim količinama podataka, vrlo propulzivnim segmentom IT industrije.

(B92)