Vijesti 09.11.2016.

Preko novog mosta u Česmi poslije Nove godine

ČITANJE: 2 minute

Novi most u Česmi biće u funkciji poslije Nove godine pošto je rok za završetak izgradnje pomjeren sa prvobitno planiranog 8. novembra na 31. decembar.

Potvrdio je to šef Odsjeka za komunalne poslove, investicije i razvoj Draženko Kenjalo koji je juče zajedno sa načelnikom Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoranom Novakovićem i predstavnikom izvođača radova, preduzeća “Prijedorputevi” obišao ovo gradilište.

– Rok za završetak izgradnje pomjeren je zbog tehničkih i tehnoloških problema. Projekat za izgradnju ovog mosta napravljen je prije poplava 2014. godine, ali tokom izgradnje se javila potreba za izmjenama tog dokumenta. Došlo je do promjene kota visinskih voda, što se odrazilo i na konstrukciju ovog mosta. Zbog toga jedno vrijeme radovi nisu izvođeni dok sa izvođačem radova i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nismo usaglasili izmjene. Poslije toga dobili smo saglasnost Svjetske banke na izmjenu projekta – rekao je Kenjalo.

Objasnio je da je izmijenjenim projektom podignuta visina mosta.

– Osim toga, prvobitnim projektom bilo je predviđeno da most ima pet nosača, dok je izmjenom projektovano sedam manjih nosača što je omogućilo veći protok Vrbanje. Osim toga, radove su usporili nepredviđeni problemi vezani za pristupne saobraćajnice – rekao je Kenjalo.

Podsjetio je da se ovaj projekat finansira kroz kredit koji je grad dobio od Svjetske banke za sanaciju štete nastale od poplava 2014. godine.

– Prvobitno ugovorena vrijednost projekta je bila 1.742.000 KM i povećana je za 17.000 KM, tako da sada cijena radova iznosi 1.755.000 KM – objasnio je Kenjalo.

Rukovodilac gradilišta Saša Rogić rekao je da su sada na red došli završni radovi na mostu.

– Konstrukcija je završena i čim vrijeme bude bolje, radićemo hidroizolaciju na kolovoznoj ploči. Osim samog mosta, treba uraditi proširenje pristupne saobraćajnice iz pravca Česme. Dodaćemo pješačku stazu i napraviti novi propust za oborinske vode – objasnio je Rogić.

Kamen temeljac za izgradnju mosta u Česmi položen je 5. novembra 2015. godine na petnaestak metara nizvodno od postojećeg, koji je oštećen u poplavama 2014. godine. Novi most dugačak je 75 metara, a sastojaće se od kolovoza širine 6,6 metara i obostranih trotoara širine dva metra.

(Glas)