Vijesti 08.03.2017.

Preko šporeta i pelena stigle i do Parlamenta

ČITANJE: 2 minute

Uloga žene u politici i društvu u RS i danas na marginama. Majkićeva: Kod nas žena još ”ne sjedi” tamo gdje treba.

Ni u 21. vijeku žena u društvu i dalje nema poziciju kakvu svojim ambicijama, karijerom i uspjesima zaslužuje. Ujutro domaćica, prije podne i uveče majka, a u međuvremenu poslanik u skupštini, direktor ili šef katedre na nekom od fakulteta. Sve to, i u svom maksimalnom efektu neophodno je da bi jednu ženu konačno učinilo “vidljivom”, poštovanom u zajednici i izolovanom od predrasuda. Isti efekat muškarci postižu, i danas, sa trećinom truda, tvrde osmomartovske sagovornice “Novosti”.

Upravo tako razmišlja i poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (69), supruga i majka dva sina.

– I u zemljama koje imaju mnogo dužu demokratsku tradiciju žena još “ne sjedi” tamo gdje treba. Iako je danas popriličan broj žena koje su na zavidnim političkim i društvenim pozicijama, mislim da i dalje treba raditi na tome. Postoje žene koje su izgradile zavidne profesionalne karijere, ali nisu politički aktivne, kao i broj žena u politici koje nisu dovoljno vidljive. Danas je za jednu ženu koja želi da bude poštovana u društvu, potrebno oboje. Potrebno je učiniti da isti taj politički život bude ženama zanimljiviji, a to nije lako u tipičnom muškom društvu – rekla je Majkićeva za “Novosti”.

Članica Aktiva žena DNS Diana Radić (38), inače zaposlena na mjestu izvršnog direktora “Nezavisnih novina”, priča za “Novosti” da se za svestranu karijeru odlučila upravo zbog djece.

– Majka sam dvoje maljoletne djece i moje političko angažovanje i angažovanje u karijeri je upravo zbog njihove sigurnosti i perspektive. Uloga žena je i dalje poprilično marginalizovana, pogotovo u ruralnim područjima, ali i u gradskim. Ni visokoobrazovane žene u društvu ne dobijaju položaj kakav zaslužuju. Uvijek se bolji poslovi, ali i unapređenja daju prije muškarcima nego ženama.

MAGISTAR, A BEZ POSLA

Banjalučanka Tijana Radiša (33) magistar je primijenjenih fizičkih aktivnosti već nekoliko godina, samo je završni rad dijeli od doktorata, ali i dalje nema ni dana radnog staža!

– Vjerujem da je to upravo dijelom jer sam žena. Ipak, volontiram, radim sa djecom honorarno, vodim ih na kampove, ljetovanja, držim časove skijanja… i zbog tih svih aktivnosti bila sam i volonter godine RS, da li na svoje zadovoljstvo ili sramotu ove države, a vi procijenite sami – kroz osmijeh kaže Tijana.

(Novosti)