Politika 10.08.2016.

Preko sporta do fotelja: Sve više sportista na stranačkim listama

ČITANJE: 3 minute

Sve više sportista se nalazi na listama političkih partija za lokalne izbore u Republici Srpskoj.

Jedan od njih je i atletičar sa invaliditetom Duško Tadić koji se kandidovao za gradonačelnika Banjaluke ispred Prve stranke Srpske. Mladi atletičar ističe da su ga potezi sadašnjih političara natjerali da se aktivira, jer nisu uspjeli da riješe probleme sa kojima se suretao.

– Ideju sam dobio iz više razloga. Najviše me motivisao taj što su pojedini ljudi koji treba da odlučuju o sportu izjavili da su nemoćni da se bore za nas, i da smo mi sportisti prepušteni sami sebi. Takođe, razlog je i taj sto nisam jedan od onih koji će samo skupljati glasove za pojedince i čekati da se oni smiluju da nas pogledaju, a da ne pričam o rješavanju problema. Zato sam prišao grupi istomišljenika koji vjeruju da se u svim sferama društva nešto može promijeniti. Imamo plan da zajedničkim zalaganjem za početak promjenimo sitnice koje su realne i ne zahtjevaju mnogo, jer građanima više ne trebaju obećanja, već konkretna djelovanja koja neko konačno mora pokrenuti – istakao je mladi atletičar Tadić.

Na listama partija u Banjaluci, ali i u ostalim gradovima Srpske su brojni bivši i sadašnji sportisti. Kapiten fudbalskog kluba Borac Boris Raspudić je na listi Socijalističke partije, kao i Saša Purnjaga direktor Nanbudo Centra, te Čedo Ševarika predsednik FK Naprijed. Bivši trener rukometnog kluba Borca Stojan Atlagić je na listi Narodnog demokratskog pokreta.

Sociolog Ivan Šijaković ističe da su brojni razlozi zbog kojih partije kandiduju sportiste.

– Razlozi za sve više sportista na stranačkim listama su dvojaki a preovladavaju naravno interesi. Partije žele da njihovim angažmanom dobiju prepoznatljiva lica koja mogu osvojiti glasove posebno u lokalu. Takođe, žele da pošalju poruku da se brinu o svim sferama društva pa i sportu što najčešće nije tačno. To je njihova demagogija, jer su rezultati klubova najbolji primjer koliko se pažnje posvećuje sportu i koliko se vodi briga o sportistima – ističe Šijaković.

Loša finansijska situacija tjera sportiste u politiku

On, takođe, napominje da je i loša finansijska situacija natjerala sportiste da se upuste u politiku.

– Sigurno da se većina sportista plaši za budućnost. Oni u ulasku u politiku vide šansu da se domognu položaja jer nije tajna da su onda bliže novcu i uticaju na njihovu raspodjelu. Lokalne zajednice ulažu u klubove na svom području, a ako ste na položaju onda je lakše dobiti ono što želite. Takođe, bivši sportisti vide šansu da kroz politiku i odbornička mjesta lakše uđu na rukovodeća mjesta u klubovima kako bi došli opet do novca. To je prosto interes i malo je oni koji ulaze sa željom da nešto stvarno promjene i da riješe pitanja koja muče sportiste –  dodao je Šijaković.

Petković: Bez prepreka za kandidaturu

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković ističe da zakonskih prepreka za učešće igrača na izborima nema

– Sa pravne strane nema nikakvih prepreka da bivši i sadašnji fudbaleri budu na listama. UEFA i FIFA imaju jasan stav oko nemješanja politike u njihova tijela. Klubovi i savezi se ne smiju baviti politikom ali pojedinci imaju pravo učešća – istakao je Rodoljub Petković.

(Blic)