Biznis 30.05.2016.

Prekomjerno uvozimo krompir, a naš bacamo?

ČITANJE: 1 minuta

Najveći krivac za ovakvu situaciju, tvrde proizvođači, je prekomjeran uvoz.

“Ostale su nam znatne količine krompira, a još veći problem je to što ga nemamo gdje deponovati. Oni koji i uspiju naći kupca daju ga gotovo džaba, po 25 feninga”, rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo.

On je istakao da je prošlogodišnje odobrenje izvoza krompira u EU za naše proizvođače stiglo kasno.

“Očekujemo da ćemo ove godine sa ranim krompirom već u julu izaći na hrvatsko tržište i da ćemo u jesen imati manje količine na našem tržištu”, rekao je Mastalo.

Sa viškom proizvoda do unazad dvije godine muku su mučili i voćari, ali od kada je EU uvela sankcije Rusiji lakše dišu.

“Na našu sreću, otvorilo nam se rusko tržište pa njima uspijevamo sve prodati. Bilo bi mnogo bolje da domaće voće ostaje na našem tržištu, jer je kvalitetnije od uvoznog”, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS Stojan Marinković kaže da je problem sa neprodatim povrćem i dijelom voćem nastao kao posljedica nekontrolisanog uvoza.

“Već neko vrijeme tražimo uvođenje sezonskih ograničenja u vrijeme kad pristižu proizvodi sa naših njiva. Borba za uvođenje zaštitnih mjera sa institucijama BiH traje deset, a za zaštitu domaće proizvodnje četiri godine, nažalost, bez uspjeha”, rekao je Marinković.

(Glas)