Vijesti 16.08.2016.

Prekopali puteve da spriječe šumokradice

ČITANJE: 2 minute

Šumsko gazdinstvo Banjaluka bagerima je bukvalno prekopalo tri lokalna puta na Manjači kako bi suzbilo krađu šume, odnosno njeno izvlačenje i odvoženje.

To je stvorilo problem mještanima koji sada ne mogu automobilima ni traktorima prići seoskom groblju u Vilusima, a ni svojim njivama iz kojih izvlače žito.

Ovakav potez izazvao je bunt lokalnog stanovništva, ali i pojedinaca koji izdaleka dolaze u Viluse kako bi obišli grobove svojih najmilijih. Jedan od prekopanih puteva, koji vodi od Pavići do Vilusa, bio je izuzetno frekventan.

– Prije nekoliko dana došao sam iz Beograda da obiđem grob brata kojeg sam sahranio prije šest mjeseci na lokalnom groblju u Vilusima. Bio sam zaprepašćen kada sam naišao na kanal na putu. Iz njega je samo virilo drvo kao znak upozorenja da se ne upadne u jarak. Pošto je bilo nemoguće da tuda prođem automobilom, bio sam primoran da više od pola kilometra pješačim. Nisam mogao da vjerujem ni da se načudim takvom postupku. Ne znam ko je to uradio i zašto, samo znam da je sramota da groblje nema prilazni put i da se do njega mora pješačiti – ispričao je Niko Mrđan koji je redakciju “Glasa Srpske” putem telefona pozvao iz Beograda, gdje živi, da bi se požalio zbog prekopanog puta.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Pavići Novak Šipka kaže da su svi mještani ogorčeni zbog ovakvih mjera koje je preduzelo Šumsko gazdinstvo Banjaluka.

– Nije samo sporan put do groblja. Mještani se bune jer imaju 1.000 dunuma njiva pod žitom. Ne mogu ga izvući jer je put prekopan. Može se naći neko drugo rješenje za krađu šume: oštrije kazne, pojačane kontrole, više šumara… Ima još puteva koji su prekopani, ali ovaj u Vilusima je neophodan – rekao je Šipka.

U Šumskom gazdinstvu Banjaluka su potvrdili da su u saradnji sa MUP-om RS i Oružanim snagama BiH prekopali tri glavna puta na vojnom poligonu Manjača, te da se do groblja u Vilusima može stići i okolnim putem, koji je nekoliko kilometara udaljeniji.

– Na području oko poligona pojačana je krađe šume, a prekopani putevi su isključivo u nadležnosti Oružanih snaga BiH. Činimo sve da suzbijemo krađu i vršimo samo zakonom propisane mjere – kazali su u šumskom gazdinstvu.
Trošak

Iz Šumskog gazdinstva Banjaluka kažu da ne eksploatišu šumu sa tog područja.

– Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa mi smo na Manjači zaduženi samo za očuvanje šume, što nam godišnje stvara velike troškove. U isto vrijeme mi njome ne gazdujemo – rekli su u Šumskom gazdinstvu Banjaluka ne iznoseći detalje o tome s kim su u imovinsko-pravnom sporu.

(Glas Srpske)