Vijesti 03.11.2018.

PREKVALIFIKACIJA U klupe sjedaju budući frizeri i električari

ČITANJE: 2 minute

Električar, frizer, ekonomski tehničar i vozač samo su neka od zanimanja zbog kojih će u đačke klupe ponovo sjesti građani koji žele da pomoću prekvalifikacije lakše dođu do radne knjižice.

Radnički univerzitet raspisao je konkurs za upis  polaznika u program srednjeg stručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije, dokvalifikacije, te upis polaznika u program osnovnog obrazovanja odraslih. Iz ove ustanove su naveli da svi koji žele mogu da se prijave na konkurs koji će biti otvoren do kraja sljedeće sedmice.

– Ne možemo sa sigurnošću reći da li je broj zainteresovanih veći ili manji nego prethodnih godina, ali smo zadovoljni brojem pristiglih prijava. Nadamo se da će ih biti još više. Za nas je svaki polaznik dobro došao – kazala je direktorica Radničkog univerziteta Bosiljka Radić.

Kada je riječ o zanimanjima četvrtog stepena stručne spreme, polaznici mogu pohađati smjerove ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar elektroenergetike i tehničar računarstva. Trećim stepenom su obuhvaćena zanimanja poslovni sekretar, vozač motornih vozila, električar i frizer.

– Za sada je velika zainteresovanost za sve smjerove. Kandidati šalju prijave za zanimanja trećeg, kao i četvrtog stepena stručne spreme. Ono što bismo izdvojili za sada je veći broj pristiglih prijava za vozače – istakli su u ovoj ustanovi.

Dokumenta se mogu predati na Radničkom univerzitetu u Grčkoj ulici br. 4 svakim radnim danom od osam do 20 časova. Prema njihovim podacima, tokom proteklih godina ove programe pohađali su većinom muškarci, a na osnovu pristiglih prijava očekuje se da će i ove godine biti tako.

– Nadamo se da će se narednih godina situacija u ovom pogledu promijeniti i da će naše programe pohađati mnogo više žena u odnosu na dosadašnji period – kazali su sa Radničkog univerziteta i dodali da se za sve smjerove nastava izvodi uveče, svakog radnog dana i subotom.

Radnički univerzitet je jedna od najstarijih ustanova koja se bavi ovim vidom obrazovanja u BiH i već godinama promoviše doživotno učenje.

– Naši predavači su iskusni profesori s odgovarajućom stručnom spremom, koji su spremni da se prilagode potrebama i mogućnostima polaznika i da im pomognu u ostvarenju njihovog cilja – kazali su na Radničkom univerzitetu.

Uslovi

U programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih mogu da se upišu kandidati koji imaju navršenih 18 godina i nemaju status redovnog učenika ili studenta, te treba da imaju završenu najmanje osnovnu školu.

– Za programe prekvalifikacije i dokvalifikacije kandidati treba da imaju srednju stručnu spremu – istakli su sa Radničkog univerziteta.

Dodali su da se u program osnovnog obrazovanja odraslih može upisati kandidat koji ima navršenih 15 godina i nema status redovnog učenika, kao ni završenu osnovnu školu.

(Srpskainfo)