Vijesti 02.03.2016.

Prelaz kod Venecija mosta će biti osvijetljen

ČITANJE: 2 minute
pjesacki venecija
Bezbjednost pješaka biće poboljšana ove godine na nekoliko lokacija u gradu, kažu nadležni, a u toku je analiza i iznalaženje rješenja.

Pješaci su najugroženije kategorije na nekoliko lokacija i to kod tržnice, zatim u Njegoševoj ulici koja se proteže kroz naselja Nova varoš  i Petrićevac, pješačkom prelazu kod Venecija mosta, te prilikom prelaska magistralnog puta u naselju Dragočaj.

Rješavanjem ovog problema, u kojem su pješaci najugroženija kategorija, u Gradskoj upravi kažu da će pristupiti savremenijim metodama.

-U zavisnosti od sprovedenih analiza biće donesena odluka o vrsti mjere, odnosno aktivnostima koje će biti sprovedene. Nastojaće se izbjeći klasične metode poput postavljanja ‘ležećih policajaca’, te će se pristupiti novijim, savremenijim metodama – rekao je Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Tako za Njegoševu ulicu koja je veoma dugačka rješenje ne bi bilo postavljanje “ležećih policajaca” jer bi ih trebalo desetak, pa bi rješenje bilo postavljanje promjenjive saobraćajne signalizacije koja bi pokazivala brzinu kretanja i upozoravala učesnike u saobraćaju da voze neprilagođenom brzinom, te postavljanje klasične saobraćajne signalizacije.

-Mnogi vozači jure iz pravca Petrićevca prema gradu, a pješačkih prelaza je malo pa pješaci ne mogu sigurno da pređu ulicu, a posebno starije osobe koje idu prema ambulanti ili majke sa djecom- kazala je jedna mještanka Njegoševe ulice.

Kao jedno od rješenja za lokaciju pješačkog prelaza u neposrednoj blizini Venecija mosta zasad je rješenje s osvjetljenjem pješačkog prelaza, s tim da navedeni prelaz ne bi uvijek bio osvijetljen već bi se osvjetljenje palilo kad bi postavljeni senzori detektovali pješaka u neposrednoj blizini prelaza.

Davidović je naveo da će se problem prelaska pješaka preko magistralnog puta u naselju Dragočaj rješavati zajedno sa “Putevima RS”, dok će rješavanje interakcije pješačkog i motornog saobraćaja kod tržnice zavisiti od usvajanja regulacionog plana za ovaj dio. U Udruženju za unapređenje i bezbjednost saobraćaja kažu da je grad saobraćajno opterećen i zbog stalnog povećanja registrovanih vozila, što utiče i na bezbjednost učesnika u saobraćaju.

A Programom zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je 30.000 KM za izgradnju pješačkog semafora na jednoj lokaciji koja će biti utvrđena u toku analize. Nedavno je i CJB Banjaluka sproveo akciju “Vozač – pješak” čiji je cilj povećanje bezbjednosti pješaka kao učesnika u saobraćaju, ali i podsjećanje da poštovanjem saobraćajnih propisa i oprezom prilikom kretanja u saobraćaju u najvećoj mjeri doprinose svojoj bezbjednosti.

Policija je tokom akcije od kontrolisanih 49 kaznila 41 vozača zbog nepropuštanja pješaka prilikom prelaska kolovoza.

(NN)