Politika 11.10.2021.

“PRELOMIO”: Lagumdžija i Ivanić o ozbiljnosti Dodikovih najava osamostaljenja Srpske

ČITANJE: 2 minute

Situacija u BiH i regionu ne podsjeća na devedesete i ne treba narod strašiti tim, izjavio je Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP BiH.

Lagumdžija je u emisiji Plenum FTV izjavio da sada ne postoje “sehare” iz kojih su se devedesetih godina finansirali sukobi, niti bi sada narod pošao za aktuelnim političkim vođama, prenosi Srpskainfo.

Istovremeno, bivši srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, u istoj emisiji iznio je drugačiji stav.

– Slažem se da nema takvog raspoloženja naroda, ali da može biti budala, siguran sam da može. Ne treba njih puno – rekao je Ivanić.

Na pitanje koliko je Republika Srpska blizu otcjepljenja, Lagumdžija je rekao da će ta priča dugo trajati, ali “u Dodikovoj glavi”.

– To ga čini političkim pobjednikom – kaže Lagumdžija.

Međutim, Ivanić smatra da je “Dodik prelomio i da mu nema povratka nazad”.

– Ne mogu da osjetim do koje granice će ići, ali on će stvarati takvu armosferu u kojoj če se o tome pričati. Biće izolacije, trgovačkog bojkota, to su mjere koje će najmanje osjetiti političari – rekao je Ivanić.

Upitan da objasni šta znači da će Dodik “ići do kraja”, Ivanić je poručio da očekuje sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske.

– Očekujem da će povući saglasnost za formiranje Oružanih snaga, SIPA, UIO. U prvom trenutku to neće imati velike posljedice, on će čekati da vidi kakve će biti reakcije sa druge strane. Valentin Incko mu je dao temu, razbio je racionalne teme u BiH, vratio je teme ko je veći Srbin, Hrvat ili Bošnjak – smatra Ivanić.

Dodao je da ovdje nema koncepcije kako odgovoriti Dodiku, osim očekivanja da će stranci riješiti problem u BiH.

– Mislim da neće biti jedinstvenog međunarodnog pristupa tome. Čak će biti i onih koji će to blago podržavati, mislim na Rusiju, biće i onih koji će se pokušati izvući, poput EU – kaže Ivanić.

(SB)