Svijet 05.06.2021.

PREMIJER KANADE: Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za škole sa domorodačkom djecom

ČITANJE: 2 minute

Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva, rekao je u petak premijer Kanade Justin Trudeau, nakon otkrića ostataka 215 djece u jednoj takvoj školi.

“Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička crkva sada zauzela i zauzimala je proteklih godina”, izjavio je Trudeau novinarima.

“Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome”, dodao je.

Između 1831. i 1996. kanadski sustav rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150 tisuća domorodačke djece iz njihovih domova, prenose agencije.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao “kulturni genocid”.

U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Ovoga je tjedna otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece, koji su bili učenici škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudeau je kazao da se mnogi “pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi šuti i ne istupa”.

“Prije nego što počnemo izvoditi Katoličku crkvu na sud, nadam se da će vjerski vođe shvatiti da je to nešto u čemu trebaju sudjelovati, a ne od čega se skrivati”, dodao je.

(SB)

Oznake: Džastin Trudo