Vijesti 10.04.2021.

PREMIJER KANTONA SARAJEVO: Pripremamo gest kojim ćemo izraziti Srbiji zahvalnost za vakcine

ČITANJE: 1 minuta

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (KS), nakon primanja donacije Vlade Srbije od 10 hiljada vakcina protiv korona virusa ovom kantonu, najavio je da će se Vladi i građanima Srbije odužiti za njihov gest.

„Osećamo zahvalnost, ali Vlada KS će se odužiti tako što ćemo u protuvrednosti ovih vakcina uručiti paket Republici Srbiji, Vladi, gde ćemo mi njihovim građanima ponuditi nešto, još nismo zatvorili tu konstrukciju, verovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u Kanton Sarajevo i odsedaju u hotelima na račun Vlade KS. Ovo je samo najava nečega što je naša želja. Naša želja je da platimo kad imamo novac”, rekao je Forto novinarima na sarajevskom aerodromu, prenosi RSE.

Na Aerodrom Sarajevo danas je stigao je prvi kontingent sa 10 hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo, javlja Radio slobodna Evropa.

Donaciju Srbije preuzeli su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i kantonalni ministar zdravlja Haris Vranić.

Ovo prvi dio donacije od ukupno 20 hiljada vakcina koje je Vlada Srbije nakon sednice održane 8. aprila odlučila uputiti Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Forto je istakao i kako su se vlasti u Kantonu Sarajevo, u nemogućnosti da nabave vakcinu na drugačiji način, od nekoliko država tražili da im prodaju vakcine, te da su sa Srbijom imali intenzivnu korespondenciju.

publika Srbija je rekla da će razmotriti naš zahtev. Na kraju su nam rekli da, iako nam ne mogu obezbediti komercijalno tu vakcinu, oni će nam ih donirati“, rekao je Forto.

Kanton Sarajevo se od početka marta 2021. godine nalazi na najvećem udaru pandemije korona virusa, a u prosjeku je bitku sa korona virusom dnevno gubilo oko 20 osoba, podseća RSE.

(SB)

Oznake: Edin Forto