Vijesti 27.10.2015.

Premijer Španije: Blokiraćemo otcjepljenje Katalonije

ČITANJE: 1 minuta
katalonija
Španski premijer Marijano Rahoj najavio je danas da će iskoristiti „sva politička i pravna sredstva“ kako bi blokirao pokušaj otcjepljenja Katalonije, pošto su dvije katalonske stranke podnijele regionalnom parlamentu predlog o secesiji.

U televizijskom obraćanju naciji, Rahoj je kritikovao prijedlog kao „čin provokacije“, koji, kako je rekao, „neće imati nikakav efekat“.

„Država neće oklijevati da iskoristi sva politička i pravna sredstva koja joj omogućavaju zakon i ustav u odbrani suvereniteta Španije“, istakao je Rahoj.

Dvije stranke koje imaju najviše mjesta u novom regionalnom parlamentu Katalonije podnijele su danas prijedlog za objavu formalnog početka secesije od Španije i formiranje nove države Katalonije.

Prijedlog parlamentu podnijeli su koalicija Zajedno za DA (Hunts pel si), koja je osvojila 62 i radikalna ljevičarska stranka Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) koja je osvojila 10, od ukupno 135 mjesta u parlamentu, na izborima prošlog mjeseca.

Parlament se u prijedlogu poziva da usvoji zakone u roku od 30 dana koji će omogućiti regionu da krene sa donošenjem svog ustava, sistema socijalne zaštite i budžeta.

Katalonske partije su pozvale parlament u Barseloni da se hitno izjasni o prijedlogu, ali malo je vjerovatno da će ovaj potez imati nešto više od simboličkog značaja, pošto još nije obrazovana regionalna vlada, naveo je AP.

Datum za glasanje o prijedlogu još nije određen.

(Sputniknews.com)