Politika 20.12.2015.

Premijer Srbije mnogo popularniji od njegove stranke

ČITANJE: 2 minute
vucic1
Premijera Srbije Aleksandra Vučića u periodima naglih skokova popularnosti podržava i do pola miliona građana više nego SNS, stranku koju predvodi, rezulati su danas objavljenog istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedzik marketing.

Direktor istraživanja javnog mnjenja te agencije Marko Uljarević rekao je za Blic da je od maja do septembra popularnost premijera i lidera SNS “strahovito skočila”.

– Odlazak u Srebrenicu, bavljenje regionalnim temama na način koji govori da postaje regionalno važan igrač, rješavanje migrantske krize u saradnji sa EU i percepcija javnosti da smo mi pobjednici u sukobu s Hrvatima… Sve je to doprinijelo skoku popularnosti – rekao je Uljarević.

On je dodao da se taj skok popularnosti desio kod mladih ljudi, visoko obrazovanih, u Beogradu, te da je zbog toga Vučić postao mnogo prihvatljiviji nego njegova stranka.

Ako bi se danas održavali izbori, kaže Uljarević, na njih bi izašlo 3.300.000 građana, što je stabilna i visoka izlaznost.

Prema posljednjim istraživanjima, SNS ima 52 odsto podrške građana koji bi izašli na izbore, SPS 10, DS i Dveri po pet odsto, dok su ostale stranke, izuzev stranaka nacionalnih manjina, ispod cenzusa.

SDS ima podršku četiri odsto izašlih građana, SRS i PUPS tri, dok Pokret Dosta je bilo, DS S, LDP i LSV imaju podršku oko dva procenta.

Kad je riječ o koalicijama, SDS i LDP bi zajedno imale i do osam odsto podrške, SPS i JS 12 odsto, DS S i Dveri oko šest odsto, dok bi cenzus prešla i koalicija LSV, Pokret Dosta je bilo i novoformirani pokret Borislava Stefanovića.

Uljarević kaže da je Vučić i dalje najpopularniji političar, bez obzira na način na koji se mjeri njegov rejting.

– Recimo, najveći broj građana, njih 41 odsto, ne vjeruje nikome, dok 30 odsto vjeruje Vučiću, a prvi sljedeći iza njega je lider socijalista Ivica Dačić, sa samo četiri odsto. Svi ostali imaju manje – rekao je Uljarević.

(Tanjug)