Vijesti 13.06.2022.

PREMIJER SRPSKE U GRČKOJ: Višković na Krfu odao počast stradalim vojnicima

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u višednevnoj je radnoj posjeti Grčkoj, gdje će se sastati sa predstavnicima više grčkih institucija, privrednicima i privrednim udruženjima.

UЈonskom parlamentu na Krfu za premijera Viškovića, Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva organizovalo je prijem, kojem su prisustvovali i gradonačelnica Krfa Meropi Idreu, poslanici u grčkom parlamentu, Njegovo preosveštenstvo Mitropolit Nektarije. Organizovan je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Prethodno je posjetio Srpsku kuću na Krfu i položio vijence na spomen obilježje srpskim vojnicima na ostrvu Vido.

Istakao je da je njegova posjeta ostrvu Krf prilika da vidi šta su sve naši preci preživjeli i kroz šta su sve morali da prođu kako bi mi danas uživali u srpskoj državnosti.

Podsjetio je da je veliki broj srpske vojske koji učestvovao na proboju Solunskog fronta dolazio sa prostora Republike Srpske. Ostrvo Vido je odnijelo, kaže, živote najvećem broj mladih srpskih vojnika koji su se, osim ratnih dejstava borili i sa tifusom, iznemoglošću i glađu.

– Ti naši heroji, bez obzira na sve nedaće, ponašali su se veoma časno, tako da je ubrzo promijenjena svijest domicijelnog stanovništva nakon čega su naši vojnici na kraju doživljavani kao braća. Dobili su svu vrstu pomoći koja im je bila potrebna da vrate snagu i da konačno slome okupatora i odnesu sa saveznicima veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu – napomenuo je Višković.

Višković je napomenuo da posjeta ostrvu Vido nije turističko putovanje, nego hodočašće, te da će na jednoj od narednih sjednica Vlade Srpske tražiti od Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da u ekskurzije za učenike srednjih škola uvrsti i posjetu ovom mjestu.

– To su naši preci zaslužili i to je najmanje što možemo da učinimo da im se odužimo. Јer, kao što Јevreji imaju svoje hodočašće, to je za Srbe Krf i ostrvo Vido – rekao je Višković.

On je istakao da ta mjesta treba posjetiti, vidjeti i prenositi utiske svima koji nisu bili u prilici da dođu.

Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić istakao je da je ostrvo Vido mjesto gdje pripadnici srpske nacije najlakše puste suzu.

To je, kaže, mjesto bola i tuge, ali i mjesto ponosa, piše RTRS.

– Moje duboko uvjerenje za ove 22 godine koliko imam čast da radim na ovom mjestu, je da svi trebamo da protumačimo ovaj istorijski trenutak i da se ne zadržimo samo na emocijama, već moramo da idemo korak dalje i da stvorimo osjećaj dužnosti i zahvalnosti iz koje treba da izađe jedna nova energija i snaga da savladamo prepreke u budućnosti – naglasio je Saramandić.

O tom periodu svjedoče fotografije, dokumenti i eksponati izloženi u Muzeju na ostrvu Krf, u istoimenom gradu.

(SB)