Premijera kratkog igranog filma “Ekskurzija” 13. decembra

Premijera kratkog igranog filma “Ekskurzija”, u produkciji banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”, biće održana u ovom gradu u četvrtak, 13. decembra, najavili su danas iz ovog pozorišta.

Član ekipe koja je radila na snimanju filma Dragana Marić rekla je da je film nastao zahvaljujući entuzijazmu grupe ljudi koji su se udružili na ovom projektu u želji da bude napravljen film u kojem igra 18 mladih ljudi.

“Najveći uspjeh ovog projekta je što smo, prateći razvoj i kvalitet djece koja igraju u filmu, dugogodišnjih članova Studija glume `Jazavac`, stavili mlade u prvi plan i dali ima priliku da iskažu talenat”, rekla je Marićeva.

Ona je istakla da je ovaj film dokaz da Banjaluka, ali i Republika Srpska, imaju veliki potencijal među mladim glumcima.

Reditelj filma Boris Andrejević rekao je da film govori o problemima koje mladi uglavnom imaju, u vezi sa socijalnim statusom i odlaskom na ekskurziju.

On je istakao da je film u produkcijskom smislu bio veoma zahtjevan, te da mu je najveći izazov bio da se uklopi u skromna finansijska sredstva koja je film imao.

“Nadam se da ćemo ovim projektom pokazati da imamo kapacitete, te da ćemo u narednom projektu imati mnogo veću podršku institucija, ali i sponzora”, rekao je Andrejević.

Scenario je napisao Đorđe Blažić, a glavnu ulogu u filmu igra Matijas Malić.

(Srna)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu