Magazin 02.06.2016.

Premijere predstava najmlađih glumaca u Sedmici Studija Jazavac: Mašta i talenat ponosno na sceni

ČITANJE: 2 minute

Kao i u svemu u životu, tako je i za ovakvo odrastanje potrebno imati one starije, iskusnije koji su sebe pronašli u tom beskonačnom svijetu stvaralaštva, da bi uz njih bilo lakše i sigurnije koračati. Svoje prve korake na tom putu mnogi su napravili u Studiju “Jazavac”, osnovanom u sklopu Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci, prije pet godina. Više od 200 mališana odlučilo se da jedan dio svog djetinjstva posveti glumi, ali i edukaciji o svim oblicima umjetnosti sa kojim ih nesebično upoznaju glumci Velimir Blanić, Slađana Zrnić, Dragana Marić, Nikolina Jelisavac, a nedavno se timu pridružila i Belinda Božičković. Rezultate rada i ove godine pokazaće u sklopu Sedmice Studija “Jazavac” koja će biti održana od 13. do 18. juna, kada će se polaznici predstaviti publici i sve ono što su naučili. Mentori svih grupa saglasni su u jednom, ponosni su što su dio odrastanja svojih članova, a za “Glas Srpske” su objasnili i zašto. Jedan od osnivača Gradskog pozorišta “Jazavac” Dragana Marić ističe da su polaznici njihovog studija najveći pokazatelji njihovog uspjeha.

–  Najponosnija sam, a i najsrećnija kada vidim u kakve ljude izrastaju djeca koja su dio Studija, kada s ponosom odu na kastinge i dobiju priliku da se pokažu, kada završe svoje javne nastupe, predstave i budu tužni što dolazi ljetna pauza u kojoj neće imati časove i predstave – istakla je Marićeva.

Rad sa mališanima, Velimira Blanića naučio je posebnoj vrsti odgovornosti.

– Kada radite sa tako osjetljivom grupom mladih morate sve vrijeme biti koncentrisani na ono što govorite i ono što činite. Koliko oni uče od mene toliko i ja učim od njih i na tome sam im zahvalan. U grupama koje vodim nalaze se jako pametna djeca, odlični učenici, dobri ljudi, a kad sagledate sve to shvatite da ste ponosni što imate privilegiju družiti se i kvalitetno provoditi vrijeme sa njima – istakao je Blanić.

I Slađana Zrnić ponosna je na ideju da zajedno stvaraju  publiku, koja će znati da gleda predstave.

– Činjenica je da je Studio “Jazavac” rasadnik talenata. I naročito sam ponosna na predanost, disciplinu i etiku mladih polaznika. Radim sa tinejdžerima i uvijek se divim njihovom znanju, i energiji. Uvijek me motivišu da radim još više – ispričala je Zrnićeva.

(Glas)